Indeks percepcije korupcije 2013

Indeks percepcije korupcije (IPK) je istraživanje koje stvara rang listu zemalja prema ocjeni o raširenosti korupcije u njima, tj. do koje se mjere percipira da su tijela javne vlasti korumpirana. Taj je indeks najrašireniji pokazatelj percepcije korupcije u svijetu.

Indeks određene države ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja zemlju za koju se percipira kao visoko korumpirana, dok se onu ocjenjenu sa 100 percipira kao zemlji očišćenu od korupcije. Rang pojedine zemlje ukazuje na poziciju zemlje u usporedbi s ostalim državama koje su uključene u IPK i on nije presudan.

Indeks percepcije korupcije ukazuje na to da se mnoge zemlje i danas suočavaju s prijetnjom korupcije na svim razinama vlasti.

„Iako Indeks percepcije korupcije 2013. potvrđuje da se Hrvatska bori protiv korupcije, ta borba nije dovoljno jaka. Pomak od dva boda i pet mjesta na ljestvici ne bi smio zadovoljiti Vladu Republike Hrvatske, a ovom prilikom podsjećamo i na točku 18. Plana 21 Kukuriku koalicije kojom je hrvatskim građanima obećano društvo bez korupcije“, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

„Transparency International Hrvatska se nada i vjeruje da će Indeks percepcije korupcije iduće godine Hrvatsku smjestiti što bliže državama koje bi nam trebale biti uzor. Jedan je to od preduvjeta nužnih za privlačenje stranih investicija, ali i za razvoj hrvatskog poduzetništva bez kojeg neće biti novih radnih mjesta“, istaknula je Davorka Budimir.

linkovi:

Radio slobodna Europa  Hrvatska u borbi protiv korupcije ispod prosjeka EU

 

Dokumenti

Galerija

Prijenos objave IPK 2013

Newsletter prijava

PRIJAVITE KORUPCIJU

FOTKAJTE KORUPCIJU Filtrirajte korupciju

Područje korupcije

Gospodarstvo

Politika

Javni djelatnici

Ostalo

Pravosuđe

Mjesto korupcije

Pregledajte sve
Donirajte Indeks percepcije korupcije 2015