Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Borba protiv korupcije ne postoji

19.02.2022.

                        

BORBA PROTIV KORUPCIJE JE NAJSIGURNIJA PREDIZBORNA PAROLA ZA DOBIVANJE POVJERENJA GRAĐANA KOJU KORISTI SVAKA OPCIJA KOJA ŽELI DOĆI NA VLAST

-

NAJNOVIJI DOGAĐAJI POKAZUJU DA SU GRAĐANI UGLAVNOM UVIJEK PREVARENI

 

Transparency International Hrvatska povodom antikorupcijske akcija radi sumnje na zloupotrebu položaja i ovlasti kod najviših dužnosnika smatra da ovo nije stvarna borba protiv korupcije, jer se kao društvo bavimo samo posljedicama, a ne stvarnim uzrocima ovakvog stanja.

„Pozivanje na borba protiv korupcije samo je parola za osvajanje vlasti političkih aktera u izbornim procesima. Nakon osvajanja vlasti obećanja se zaboravljaju, građani su uglavnom uvijek prevareni, a nekompetentni pojedinci svojim djelovanjem ponižavaju ionako krhke političke institucije.

Sramotno je za jedno društvo da u izbornom procesu vlast osvajaju pojedinici koji su rezultat negativne selekcije na političkoj pozornici. To se jednako odnosi na stranke na vlasti, ali i one u oporbi.

Obnašanje vlasti nisu samo povlastice za pojedince, već i odgovornost koja uglavnom izostaje. Upravljane javnim sredstvima i procesima ne smije biti svedeno na privatne želje, već sustav mora onemogućiti da pošteni hrvatski građani moraju ovisiti o nekompetentnim i neodgovornim pojedincima.

Oni koji obnašaju izvršnu vlast su najodgovorniji, jer posjeduju moć za donošenje obvezujućih odluka koje se odnose na sve građane.Jednaki teret odgovornosti je i na političkoj oporbi koja nema zajednički motiv biti stvarna opozicija vladajućima-argumentirana, snažna i fokusirana na stvarnu promjenu koje hrvatsko društvo treba i očekuje.

Sadašnja politička elita ne može provesti promjenu jer je rezultat nepravednog izbornog sustava postavljenog tako da se promjene ne mogu dogoditi.„istaknula je  Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.     

 

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica