Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Indeks percepcije korupcije 2021. - 47 bodova 63.mjesto od 180 država

25.01.2022.

HRVATSKA KORUMPIRANA ZAOSTAJE 17 BODOVA OD PROSJEKA EUROPSKE UNIJE 41 BOD OD NAJTRANSPARENTNIJE ČLANICE EU   -   INDEKS PERCEPCIJE KORUPCIJE 2021  47 BODOVA - 63. MJESTO  Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2021 Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodova. Isti pokazatelji bili su u 2020. i 2019. godini.

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, najtransparentnije države u 2021. godini su Danska,Finska i Novi Zeland s 88 bodova.

Hrvatska se i dalje nalazi među korumpiranim državama Europske unije, a osim nas lošije su Bugarska, Mađarska i Rumunjska Prosjek članica Europske unije je 66 bodova, tako da Hrvatska zaostaje za 17 bodova. 

U odnosu na države u okruženju Slovenija ima pad od 3 boda, a Srbija i Bosna i Hercegovina, nisu imale promjene u odnosu na 2020. godinu.

Slovenija ima 57 boda, Hrvatska 47, Crna Gora 46, Sjeverna Makedonija 39 Srbija 38, a Bosna i Hercegovina 35 bodova.

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom,  krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca. Odlazak razočaranih građana iz Hrvatske posljedica je siromaštva većine stanovnika uzrokovanog korupcijom,

Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno.

Hrvatska je u ovom trenutku suočena s brojnim izazovima od rješavanja problema pandemije do razornih posljedica potresa, a istovremeno zaostaje za 17 bodova od prosjeka Europske unije i čak 41 bod od najtransparentnije članice Danske. Stagniranje na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela u borbi protiv korupcije, te dugotrajnih sudskih procesa koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije.„istaknula je  Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.     

 

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica