Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Proglašena katastrofa - korupcija je uništila Hrvatsku,a potres je izmjerio njenu snagu

05.01.2021.

Transparency International Hrvatska povodom reakcije na rješavanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom smatra da je ovo prilika za promjenu na svim razinama, te suočavanje s razmjerima korumpiranosti hrvatskog društva.

 Potres je pokazao kako reagiramo na posljedice prirodnih katastrofa koje su se dogodile iznenada. Kao pojedinci reagirali smo instinktivno, s jedne strane tražeći zaštitu i sigurnost, a s druge pokazujući bijes prema sustavu koji nije u mogućnosti reagiratibrzo i biti učninkovit.

 Politički imenovan Stožer Civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uslijed potresa sastavljen je kao veliko, neučinkovito delegirajuće tijelo. Čine ga dva potpredsjednika vlade, jedan ministar, predstojnik Ureda  i zamjenik glavne tajnice Vlade RH,  te šesnaest  državnih tajnika.

 Ovakav sastav otvara nekoliko pitanja:

  1. Da li je ovo uvod u reprizu obnove kakvoj smo svjedočili u ranijim poslijeratnim razdobljima ili prilikom iznenadnih prirodnih katastrofa kao što su bile poplave?
  2. Da li su imenovani članovi stručni za učinkovito, brzo i odgovorno djelovanje na području zahvaćenog potresom?
  3. Tko će zamjeniti državne tajnike u tekućim svakodnevnim poslovima na njihovim radnim mjestima u Zagrebu?

U imenovanom tijelu nije se našlo mjesta niti za jednog visoko specijaliziranog pojedinca iz područja građevinarstva, humanitarnog djelovanja, brige za zdravlje, te psihološku i mentalnu pomoć građanima koji su izgubili zdravlje, egzistenciju i imovinu.

Prevelik je to teret  za taku malu grupu politički imenovanih pojedinaca koji će produljiti lanac neučinkovitosti i raspršiti odgovornost.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Možete nas kontaktirati putem telefona 01/4830 653 ili 091 2232 011, društvenih mreža i elektroničke pošte ured@transparency.hr.

https://www.nacional.hr/transparency-international-hrvatska-stozer-civilne-zastite-politicki-imenovan/

https://www.index.hr/vijesti/clanak/transparency-international-stozer-za-obnovu-nakon-potresa-je-politicki-imenovan/2244239.aspx

https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/novi-stozer-za-potres-je-politicki/

https://hr.n1info.com/vijesti/transparency-international-novi-stozer-je-politicki-imenovan/

https://prigorski.hr/transparency-international-hrvatska-tvrdi-kako-je-novi-stozer-politicki-imenovan/

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/transparency-international-novi-stozer-je-politicki-imenovan-kako-medu-njima-ne-sjedi-bas-nitko-iz-gradevinske-struke-1068958

https://www.glasistre.hr/hrvatska/tih-novi-stozer-je-politicki-imenovan-691313

https://net.hr/danas/hrvatska/transparency-international-objavio-stozer-za-saniranje-posljedica-potresa-je-politicki-imenovan/

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica