Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

U drugom krugu borba za svaki glas - očekujemo odgovornost predsjedničkih kandidata

22.12.2019.

         Transparency International Hrvatska u povodu završetka prvog kruga predsjedničkih izbora ukazuje na prijavljene nepravilnosti u izbornom procesu i apelira na predsjedničke kandidate da daljnju borbu za glasove birača nastave sučeljavanjem ideja i stavova oko onih pitanja koja će zaustaviti iseljavanje,te osigurati prosperitet i zadovoljstvo svakog građanina Hrvatske.

Tijekom dana TIH je zaprimio 38 prijava nepravilnosti u izbornom procesu uglavnom glasača kojima je bilo onemogućeno glasanje jer se nisu nalazili na biračkim popisima iako im se osobni podaci nisu promijenili od prethodnog izbornog ciklusa u svibnju ove godine.

Problem neuređenih i nelogičnih popisa u Registru birača  može stvoriti dojam o manipulaciji voljom hrvatskig građana. Na popisu birača od 13. prosinca 2019. godine nalazi se 341 000 birača više nego li je u Hrvatskoj procjenjen broj punoljetnih stanovnika, a koji ujedno imaju biračko pravo.  

U drugom krugu očekujemo odgovornost dva predsjednička kandidata i borbu za svaki glas vodeći se transparentnim i poštenim natjecanjem, te posebnim isticanjem korupcije kao glavnog problema u Hrvatskoj. Korupcija izravno ugrožava ljudska prava građana, te razara moral i strukturu društva.

Građani Hrvatske trebaju odgovornog, visoko moralnog i učinkovitog lidera koji će snagom svog autoriteta biti nositelj stabilnosti i prosperiteta svih nas.  Zato s pravom očekujemo da će kvaliteta pojedinačnih osobnosti, vještina i znanja biti nit vodilja kako bi se poticale pozitivne društvene vrijednosti, povjerenje, a osobito poštenje." poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.  

 

 

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica