Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Sumnja na preplaćen posao u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU

21.10.2021.

Telegramu je iz MUP-a službeno potvrđeno kako policija provodi kriminalističko istraživanje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Istražuju se sumnje u očito preplaćeni posao izrade softvera koji je Telegram otkrio još 2019. godine. Policija je prije nekoliko tjedana, 27. rujna, ušla u Ministarstvo s nalogom za pretres. Nakon toga su zaplijenili dio kompjutorske opreme i dokumentaciju.

Tvrtka Ampelos 2018. dobila je od Ministarstva regionalnog razvoja, kojim je tada upravljala Gabrijela Žalac, unosan posao na razvoju Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem. Ugovor je bio vrijedan 13 milijuna kuna bez PDV-a, a Telegram je ustanovio da je taj iznos bio daleko veći od prave vrijednosti naručenog.

Naime u poslovnim knjigama Ampelosa pronađen je trošak izrade sustava koji je iznosio 2,9 milijuna kuna. Pojednostavljeno, softver koji je koštao 2,9 milijuna kuna, Ministarstvo je platilo 13 milijuna.

Važno je napomenuti i kako je Ministarstvo na taj projekt prvo planiralo potrošiti 5.764.800 kuna. Potom su 2017. procijenili vrijednost na 9 milijuna i 860 tisuća kuna, da bi na kraju, 2018., završili na spomenutih 13 milijuna, odnosno 16 s PDV-om. Prije dobivanja posla, tvrtka Ampelos imala je jednog jedinog zaposlenog te se borila s blokadama.

Nekoliko tjedana prije policije, točnije 9. rujna, u Ministarstvo prvo došli djelatnici Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) koji su zapečatili dio ureda. Iz te institucije Telegramu su odgovorili kako zbog čuvanja tajnosti moguće istrage i poštivanja potrebne procedure ne smiju odgovarati na upite oko slučajeva koje možda istražuju.

Izvor: Telegram.hr

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica