Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Što je to reketarenje?

07.09.2021.

Reketarenje ili reket, je izraz koji u najširem smislu označava ekonomsku djelatnost vezanu uz organizirani kriminal, odnosno pružanje određenih ilegalnih usluga (kockanje, prostitucija, zelenaštvo i sl.).

U svom užem smislu se pod time podrazumijeva "plaćanje zaštite", odnosno novac ili druge usluge koje određeni pojedinac ili tvrtka pruža kriminalcima u zamjenu za vlastitu fizičku sigurnost ili neometano obavljanje ekonomske aktivnosti.

Izraz se počeo koristiti 30-ih godina u SAD-u kada su mafijaške skupine iznuđivale novac od pojedinaca ili grupe ljudi, a zauzvrat im nudili neometano obavljanje ekonomske aktivnosti ili fizičku sigurnost.

Prema izvornoj i preciznijoj definiciji, reket obično uključuje iznudu ili kaznenu prisilu. Počinitelji prijevarom nude uslugu koja će navodno riješiti nepostojeći problem ili ponuditi uslugu koja rješava problem koji ne bi postojao bez reketa.

Vrlo često, upravo taj problem koji kriminalna skupina navodi kako će riješiti, organizira ona, ali ta se činjenica često prikriva, s ciljem stvaranja kontinuiranog pokroviteljstva za stranku koju će štititi.

Najčešći primjer reketa je zaštitni reket koji obećava da će zaštititi ciljano poduzeće ili osobu od opasnih pojedinaca u susjedstvu, a zatim ili prikupi novac ili nanosi štetu poslu dok vlasnik poduzeća ne plati. Reket postoji i kao problem i kao njegovo rješenje, a koristi se upravo kao metoda iznude.

S vremenom se pojam reket proširio u definiciji i označava bilo koje kontinuirane ili ponovljene ilegalne operacije organiziranog kriminala, uključujući one koje ne uključuju nužno prijevaru ili iznudu.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica