Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

KORUPCIJA U LIPNJU 2021. GODINE

01.07.2021.

Josip Aladrović zapošljava svoju kolegicu na mjesto načelnice

Josip Aladrović je zaposlio Sanju Mateljak na mjesto načelnice Sektora za nadzor nad centrima za socijalnu skrb. Uvjet za zapošljavanje na radno mjesto načelnice Sektora je najmanje šest godina iskustva u socijalnoj skrbi, no gospođa Sanja Mateljak nema ni dana radnog staža u socijalnoj skrbi.

Index.hr je kontaktirao Ministarstvo rada te uputio pitanja koja nisu u potpunosti odgovorena, a na pitanje Ispunjava li Sanja Mateljak propisane uvjete za radno mjesto načelnice Sektora za upravni nadzor nad centrima za socijalnu skrb? stigao je nepotpuni sljedeći odgovor:

Državna službenica Sanja Mateljak diplomirana je pravnica, s položenim pravosudnim ispitom te više od 27 godina radnog iskustva u struci, od čega više od 25 godina ostvarenog u javnoj i državnoj službi, na najsloženijim poslovima i poslovima rukovođenja te zastupanja na sudu. 

 

Predsjednik udruge uzeo za sebe 440.000 kuna od članarine

Zagrebačka policija podnijela je kaznenu prijavu protiv 56-godišnjaka osumnjičenog da je s bankovnog računa udruge u kojoj je bio predsjednik, podizao gotovinu za vlastite potrebe te novac od članarina zadržavao za sebe, oštetivši udrugu za oko 440 tisuća kuna, priopćio je u subotu PUZ.

Sumnja se da je u razdoblju od 1. siječnja 2014. godine do 31. prosinca 2015. godine, kao predsjednik udruge iz Zagreba i osoba ovlaštena za raspolaganje sredstvima po bankovnim računima, s bankovnog računa udruge podigao gotovinu isplatama putem bankomata u ukupnom iznosu od 166.000 kuna, za koje ne postoji dokumentacija iz koje bi bilo vidljivo da je novac koristio za djelovanje udruge.

Također, sumnja se da u istom razdoblju nije u cijelosti obavio uplate pologa od članarina na poslovne račune udruge i to u iznosu od oko 274.000 kuna. Takvim postupanjem sebi je pribavio protupravnu znatnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od ukupno oko 440.000 kuna za koji je iznos i oštetio udrugu.

 

Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo predmet protiv Tomislava Tomaševića

Ovu informaciju za N1 je potvrdila predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković. Dodaje kako je predmet pokrenut zbog “moguće povrede članka 15. Zakon o sprječavanju sukoba interesa, odnosno imenovanja suprotno proceduri”.

Naime, prema spomenutom članku 15.: “Članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva) predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva predstavničko tijelo jedinice lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave”.

 

Uhićeni suci koje je Zdravko Mamić optužio za korupciju

U Osijeku je 09.06.2021 krenula akcija uhićenja sudaca povezanih sa slučajem Zdravka Mamića koji ih je teško optužio za korupciju. Privedena su tri suca Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić, kao i poduzetnik Drago Tadić. 

Stavlja im se na teret većina onoga što je Mamić i pisao na Facebooku, a ukupna cifra kojom su suci podmićeni je oko 400 tisuća eura.

Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je predsjednika suda Zvonka Vrbana nazvao "kriminalcem koji će kad-tad biti smijenjen".

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio oko 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze.

Mamić je tvrdio da je podmitio Vekića i Kvesića kako bi odbacili optužbu protiv njega te kako bi mu se vratila jamčevina od milijun eura. Tvrdio je i da Krušlinu nikad nije davao novac direktno, ali da ga je davao Vekiću koji je tvrdio da je novac dijelom namijenjen Krušlinu.

Mamić je tvrdio i da se nekoliko puta sastajao s Vekićem u Bosni i Hercegovini i da se jednom sastao s Kvesićem u hotelu Park u Širokom Brijegu te da su se tada dogovarali da će Vekić i Kvesić odbaciti optužnicu protiv njega.

Mamić je u optužbama bio slikovit. Naveo je kako je sucu Vekiću kupio Lous Vuitton cipele, i to u Dubaiju. Tamo je, tvrdio je Mamić, vodio Vekića, njegovu prijateljicu Natašu i njenu kćer. Inače, sudac Vekić je uhićen upravo u stanu prijateljice Nataše. Mamić je objavio i račune puta za Dubai...

 

Šef udruge Slavonsko srce Tovarnik je nenamjenski potrošio novac najmjenjen obitelji čija je kuća stradala u potresu

šef humanitarne udruge iz Tovarnika taj je novac potrošio i to, kako sam kaže: 'Na početku pokretanja akcije nisu nam rekli da moramo taj novac dati drugima. Tad sam ja poludio i nisam jednostavno htio dati novac nikome, nego sam ga nenamjenski potrošio', govori šef udruge Slavonsko srce Tovarnik i otkriva na što: 'Na kocku, drogu i ku*ve!' Svjestan je, kaže, da je počinio kazneno djelo i spreman je odgovarati, a otkriva i razlog zbog kojeg je potrošio novac: 'Bio sam frustriran! Stid me je, ali dokazao sam da oni koji se igraju bogova po županijama nisu svemogući!'

 

Uhićenja u Gradsko stambenom komunalnom gospodarstvu

Vlasnik tvrtke Kum-Grading Mario Jurinić, koji je uhićen u aferi s namještanjem radova na zgradama u Zagrebu, priznao je istražiteljima da je dao mito osumnjičenom šefu u gradskoj tvrtki GSKG Nevenu Blaževiću. 

Osim od Jurinića, prema tvrdnjama istražitelja, mito je Blažević dobio i od Davora Režeka, vlasnika Skela gradnje, te Slaviše Veljkovića, vlasnika građevinske tvrtke Exact. Nakon uhićenja u četvrtak ujutro Jurinić, čija tvrtka godinama surađuje s GSKG-om, potvrdio je na ispitivanju u sjedištu USKOK-a da ga je Neven Blažević tražio 10 posto od svakog posla koji mu ugovori. 

Ukupno je, od počeka 2020., Blažević Jurinićevoj firmi osigurao nešto više od 800 tisuća kuna vrijednih radova, proizlazi iz dokumentacije pronađene u finišu ove antikorupcijske akcije.

 

Državna tvrtka platila moćnom HDZ-ovcu, svom direktoru, doktorat od 102.000 kuna

Jedan od osnivača splitskog HDZ-a i direktor državne tvrtke Plovput Mate Perišić bio je jedan od prvih HDZ-ovaca iz Dalmacije koji je doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

To se dogodilo 2011. godine, a trošak doktorata u iznosu od 102.000 kuna platila mu je upravo tvrtka Plovput. Nadzorni odbor te tvrtke, koja se inače bavi “održavanjem pomorskih puteva i radijskom službom na tim putevima”, još je 2008. odobrio financiranje njegove školarine. Mate Perišić na mjesto direktora državne tvrtke Plovput dolazi upravo 2008. Godine.

 

EU uhvatio HDZ-ovog tajkuna. Tvrde da je varao s fondovima, traže od DORH-a da ga goni

U svom najnovijem izvješću, Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) objavio je detalje o malverzacijama europskim novcem u Hrvatskoj. Jedan od slučajeva povezuje se s vinarijom koja je građena europskim sredstvima, a radove je obavljala tvrtka u vlasništvu vinarevog sina.

Takav sukob interesa nije dopušten ni po hrvatskim ni po europskim pravilima, pa OLAF traži da se nešto više od 1,3 milijuna eura vrati u EU fond. Hrvatskom tužiteljstvu preporučeno je da protiv vinara i izvođača radova pokrene kazneni postupak.

Telegram neslužbeno doznaje da se u ovom slučaju radi o Vinariji Galić u vlasništvu jednog od najbogatijih Hrvata Josipa Galića. Riječ je o tajkunu bliskom HDZ-u o kojem je Telegram često pisao. Otkriveno je, primjerice, kako je Galić dobio 7 milijuna kuna iz kompromitiranog Vladinog projekta za spas Slavonije, a tim je novcem obnovio svoj hotel na Rabu. Telegram je pisao i o Galićevom sinu, Ini Galiću koji je nedavno nepravomoćno osuđen zbog sumnje da je sudjelovao u namještanju javnih poslova.

 

Uhićenja u Zagrebu

30 lipnja 2021. godine pokrenuta je velika akcija USKOK-a i zagrebačke policije. Akcija ima tri kraka, sva tri su korupcijske prirode. Jedan krak vezan je za namještanje dobivanja elitnih lokacija na zagrebačkom Adventu, drugi za mito, a treći za namještanje natječaja za ravnatelja bolnice Srebrnjak. Niz uhićenja se nastavlja i tek ostaje za vidjeti rasplet cijele situacije.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica