Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Afera Uljanik -posljedica sporog sustava koji ne funkcionira

26.03.2019.

Uhićenja u „Aferi Uljanik“ posljedica su sustavnog, neodgovornog ponašanja tijela javne vlasti u prevenciji i represiji borbe protiv korupcije u Hrvatskoj.

Uhićenja odgovornih osoba u pravnim osobama povezanih s brodogradilištima Uljanik iz Pule i 3.maj iz Rijeke pokazuju posljedice sustavnog, neučinkovitog upravljanja brodogradnjom, te selektivnim kriterijima učinkovite kontrole nadzora.

Kakav je to sustav koji sankcionira neizdavanje računa na tržnici, a ne vidi štetu od milijardu kuna za koju postoje odgovorne osobe u pravnim osobama?

Borba protiv korupcije nije represija prema malim i nezaštićenim građanima koji skupo plaćaju nepravilnosti.

Borba protiv korupcije je svakodnevno poticanje pozitivnih društvenih vrijednosti odgovornosti i poštenja, te onemogućavanje nepravilnosti sustavima kontrole kroz sustav.

Danas se suočavamo s posljedicama ogromnih razmjera štete u iznosu od milijarde kuna koja je nanesena hrvatskom gospodarstvu, poreznim obveznicima, poslovnim partnerima te zaposlenicima i članovima njihovih obitelji.

Pojedinačna odgovornost nije dovoljna, jer se sankcioniranjem neće otkloniti šteta. Treba nam sustav koji će imsti mehanizme oduzimanja sve imovine koja je stečena krađom, korupcijom i pogodovanjem na nepošten način.“ istaknula je  Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.      

Preuzmi priopćenje

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica