Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Zašto za političke stranke vrijedi pravilo Veća potrošnja - više novaca? - IMAMO PRAVO ZNATI

27.09.2016.

U povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama Transparency International Hrvatska traži da se hitno osigura pravednije raspolaganje javnim novcem kojim se financiraju parlamentarne političke stranke i pojedinci temeljem zakona.

Transparentnost i proaktivno objavljivanje financijskog poslovanja političkih stranaka smanjuje nepravilnosti i omogućava bolji nadzor i kontrolu.

Vrijeme je da se političke stranke i neovisni kandidati prestanu financirati na temelju rashoda proračuna i veće potrošnje. To znači da mogu raspolagati samo s onim novcem koji se temelji na prihodima, a ne na potrošnji kao do sada.  

Na taj način će i političke stranke snositi teret koji građani osjećaju kao posljedicu dugogodišnje krize i brojnih propusta koji su učinjeni u ranijim razdobljima.   

Ove godine biti iz državnog proračuna potrošeno 55 milijuna kuna novca hrvatskih građana za redovito financiranje parlamentarnih političkih stranaka i nezavisnih kandidata.“poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Tijekom 2016. godine zaprimili smo 162 pritužbe građana na uskraćivanje informacija u raznim područjima od školstva, zdravstva, pravosuđa, javnih tvrtki, agencija, te postupanja političara na lokalnim razinama.      

Kontakt za medije: 091 2232 011, mediji@transparency.hr

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica