Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Zaboravili na borbu protiv korupcije - brojne korupcijske afere,a u kampanji nema konkretnih rješenja

27.08.2016.

TI Hrvatska smatra da su politički akteri u dosadašnjoj kampanji propustili istaknuti borbu protiv korupcije kao prioritetni cilj i najveću odgovornost kako bi podignuli aktivizam i svijest građana da se kao društvo možemo i moramo promijeniti.

Nakon trogodišnjeg članstva u Europskoj uniji, brojnih korupcijskih afera i nekoliko izbornih ciklusa politički akteri su u dosadašnjoj kampanji za parlamentarne izbore propustili  ukazati na štetnost korupcije kao dugotrajnog i sustavnog problema.

O problemu korupcije govori se općenito na deklarativnoj razini, bez uočavanja koruptivnih rizika i prevenciji nepravilnosti. Neki politički akteri zalažu se za borbu protiv korupcije i  bez da su objavili izborne programe ili alate kako to misle učiniti.

U javno objavljenim programima rijetko se spominju pozitivne društvene vrijednosti poput odgovornosti i poštenja. Na 397 stranica izbornih programa raznih političkih opcija pojam  poštenje spominje se sedam puta, sukob interesa dva puta, borba protiv korupcije šest puta, a etički kodeks političara i koruptivni rizik niti jednom riječi. Najviše se spominju pojmovi poput odgovornosti (96) i transparentnosti (51).

U protekla dva mjeseca svjedočili smo korupcijskih aferama političkih aktera, i onih na vlasti i onih u oporbi, o kojima danas nitko u kampanji otvoreno ne govori. Krajnje je vrijeme da koruptivno ponašanje neodgovornih pojedinaca izazove opću osudu cijelog društva. Još je važnije da sustav vlasti ugradi kontrolne mehanizme kako ne bi bilo zloupotreba, ali isto tako i da se osigura da korumpirani i nepošteni pojedinci budu udaljeni iz javnog života bez obzira u kojem tijelu javne vlasti djeluju – od DIP-a do Ustavnog suda.  

I na kraju, korupcija u jednom društvu nije niti lijeva niti desna – nje ili ima ili nema. Vrijeme je da od političkih aktera dobijemo odgovor na pitanje kako i kada će naše društvo postati pošteno i nekorumpirano.

Trošak izbornog postupka je preskup, ako i ove godine potrošimo 122 milijuna kuna i ne uspijemo se izboriti za promjenu prema poštenom društvu„ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica