Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Reagirati učinkovito - u razumnom roku i na isti način

06.02.2017.

Transparency International Hrvatska povodom revizijskih izvješća korisnika državnog proračuna objavljenih u 2016. godini smatra da je potrebno uložiti sve napore da se institucije zadužene za kontrolu prihoda i rashoda osnaže alatima da mogu odmah djelovati po uočenim nepravilnostima, a još je veći zadatak na uočavanju koruptivnih rizika i onemogućavanju zloupotreba.

„Analizom objavljenih revizijskih izvješća kojima je bilo obuhvaćeno 20 ministarstava za poslovanje u 2015,. godini možemo zaključiti da je svako treće minstarstvo dobilo uvjetno mišljenje zbog propusta u poslovanju. Pozitivan nalaz i bezuvjetno izješće dobilo je sedam ministarstava, a što je osjetno bolje nego li su pokazali rezultati poslovanja za 2014. godinu kada su bezuvjetno pozitivno mišljenje  dobila samo dva od 13 ministarstava obihvaćenih u revizijskom postupku. .

Ono što zabrinjava je stalno ponavljanje istih nepravilnosti u istim ministarstvima, a što znači da se nedovoljna pažnja ulaže u otklanjanjanju uočenih propusta.

Stvarna borba protiv korupcije počiva na prevenciji i uočavanju koruptivnih radnji, te na uspostavi alata za onemogućavanje ponavljanja nepravilnosti, a što izostaje u najvišim tijelima izvršne vlasti kao što su pojedina miistarstva.

 

Da je sustav uređen tada bi nepravilnosti bile izuzetak, a ne pravilo. Bez obzira o kome se radi potrebno je reagirati učinkovito u razumnom roku. Svaki neodgovoran pojedinac mora biti sankcioniran, a šteta koja je prouzročena krivim postupanjem nadoknađena i novac vraćen u državni proračun. To je stvarna borba protiv korupcije.“  istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

 

Kontakt za medije: mediji@transparency.hr 091 2232 011  / 01 4830 653 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica