Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Objava za medije - Zašto su političke stranke privilegirane u financijskom izvještavanju?

19.07.2016.

Transparency international Hrvatska smatra da se afera „MADISON“ ne može završiti trodnevnim medijskim objavama u cilju dnevno političkih obračuna aktera na političkoj sceni, površnih ekspertiza neovisnih stručnjaka ili zainteresirane javnosti.

Financijsku kontrolu poslovanja političkih stranaka, kao i svih ostalih neprofitnih organizacija moraju sustavno provoditi inspektori financijskog nadzora u Ministarstvu financija kao što propisuje čl.40 Zakona.

„ Zašto se Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija dosljedno ne primjenjuje jednako na sve neprofitne organizacije? Načelo jednakopravnosti ključ je vraćanja povjerenja građana u političke institucije.

Iako se u Registru neprofitnih organizacija nalaze svi osnovni podaci o neprofitnim organizacijama, javno se ne objavljuju financijski izvještaji koji se periodično prikupljaju i to ne samo za političke stranke, već i one pravne subjekte koji se vode u registru udruga poslodavaca, sindikalnih i stranih udruga.    

Uspostava jednostavnih i jasnih pravila bez izuzetaka  temelj je transparentnosti, a on počiva na dostupnosti informacija. Financijski pokazatelji poduzetnika se javno objavljuju, a poduzetnike nitko nije tražio suglasnost kako bi ti podaci bili svima dostupni. Isto pravilo mora vrijediti i za političke stranke, tim više što se većina njih financira iz javnih izvora i svaki građani je itekako zainteresiran znati kako se raspolaže javnim novcem. „istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica