Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Objava za medije - Upravu Hrvatskih šuma d.o.o treba smijeniti, a ne isplaćivati bonuse

24.07.2016.

- PRIHOD NIJE REZULTAT USPJEŠNOG UPRAVLJANJA HRVATSKIM ŠUMAMA d.o.o.

Transparency international Hrvatska smatra da Upravu trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o. treba smijeniti, a ne joj isplaćivati 5,285 milijuna bonusa na temelju javnosti nedostupnih ugovora o radu koji su potpisani.

Nedopustivo je da Uprava Hrvatskih šuma d.o.o. zahtjeva isplatu bonusa prema ostvarenom prometu, a koji je rezultat neučinkovitog upravljanja tvrtkom čiji je vlasnik Republika Hrvatska.

Nedopustivo je da se obveznici poreza na dobit i dohodak opterećuju obveznom naknadom u iznosu od 0,0265%  prihoda i prometa za korištenje općekorisnih funkcija šuma, a da istovremeno društvo donira i sponzorira od 2012. do 2015. godine iznos  6.5 mil. kuna. Od tog iznosa 55% ( ili 3,3 mil. kuna) raspoređuje se na temelju diskrecijske odluke Uprave društva.

Zašto se javnim novcem preko Hrvatskih šuma d.o.o. i diskrecijskog prava Uprave društva bez jasno poznatih kriterija doniraju tijela javne vlasti poput: Ministarstva financija, Ministarstva poljoprivrede ili Agencija za poljoprivredno zemljište. Zatim: nekih županija, gradova i općina?

Prema kojim se kriterijima odlukom Uprave financiraju udruge, znanstvene institucije, sportska društva, kazališta, manifestacije koje nemaju nikakve veze s dobrim i učinkovitim gospodarenjem šumama kao javnim dobrom?

Uz sve to sadašnja uprava nije usvajala Antikorupcijske akcijske planove za 2014. i 2015. godinu, niti je sprječavala koruptivne rizike i nepravilnosti u poslovanju, a radna skupina koja je sve to trebala kontrolirati formirana je prije šest godina za vrijeme bivše Uprave. Ovo su razlozi za smjenu, a ne za nagrađivanje bez obzira iz koje političke opcije su kadrovirani članovi Uprave i Nadzornog odbora Hrvatskih šuma d.o.o.“„istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica