Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Korupcija - jedan od razloga zabrinjavajućeg stanja ljudskih prava u Hrvatskoj

14.04.2016.

Transparency International Hrvatska povodom objave State Departmenta o zabrinjavajućem stanju o ljudskim pravima u Hrvatskoj  smatra korupciju najvećim problemom hrvatskog društva, jer  proizvodi sve ostale oblike diskriminacije s kojima se susrećemo.

„ Izvješće o ljudskim pravima u Hrvatskoj ukazuje na probleme socijalne diskriminacije, nasilja među manjinskim skupinama poput nacionalnih manjina, žena ili LGBT zajednice, te korupcije na svim razinama vlati.

Problem korupcije na svim razinama vlasti odnosi se na neučinkovitost represivnog aparata i nedovoljnu prevenciji u borbi protiv korupcije. Zakonodavni propisi postoje, ali stvarna učinkovita i dosljedna primjena zakona izostaje.

"Tijela javne vlasti koja su zadužena za smanjivanje koruptivnih rizika i prevenciju poput Povjerenika za informiranje, Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ili Državne revizije često su ograničena u svom radu. Nedostaci koje utvrdi Državna revizija u raznim tijelima javne vlasti, od lokalne do nacionalne razine, ne otklanjaju se, a neodgovorni pojedinci zbog svojih propusta ostaju ne kažnjeni.

Hrvatska još uvijek nema zakonodavni okvir za zaštitu prijavitelja nepravilnosti i nema regulirano lobiranje. Najveći problem je i sustav javne nabave koji je izložen najvećim koruptivnim rizicima.

Svako koruptivno ponašanje mora izazvati opću osudu cijelog društva. Još je važnije da sustav vlasti bude učinkovit s ugrađenim kontrolnim mehanizmima.

Nema istinske borbe protiv korupcije bez neovisnog i profesionalnog rada svih institucija, te učinkovitog pravosuđa. Dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, skupi su, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da se korupcija u konačnici isplati, a  odgovornost pojedinca ostaje nekažnjena. Borba protiv korupcije ne smije se provodi selektivno kako bi se disakreditirali politički protivnici u dnevno političkim obračunima. 

Želimo transparentno društvo i od svih institucija s pravom očekujemo da odgovorno i pošteno rade posao za koji ih plaćaju svi građani“, istaknula  je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica