Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Islata bonusa - mora se napustiti i promijeniti pogrešan sustav upravljanja koji tolerira i potiče korupciju

27.07.2016.

Transparency international Hrvatska povodom afere oko isplate bonusa članovima Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. smatra da se korupcijske afere ne smiju koristiti samo u cilju   dnevno političkih obračune političkih aktera s ciljem diskreditiranja protivnika.

Važno je naglasiti da problem nije u pojedincima, niti u političkoj opciji koja je na vlasti, već u opće prihvaćenom sustavu koji omogućava koruptivno djelovanje i selektivno rješava nagomilane probleme hrvatskog društva u proteklom dužem razdoblju.

Afera oko isplate bonusa članovima Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. dobar je primjer koji nam je pokazao nefunkcioniranje sustava i poticanje koruptivnog djelovanje bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti.

Nije važno tko je imenovao upravu, jer bi rezultat uvijek bio isti - korumpiran i selektivan sustav. Važno je kako se upravlja i koju korist i krajnji rezultat imamo kao društvo.

Neučinkovito i netransparentno upravljanje posljedica je političkog kadroviranja i upitnih selekcijskih postupaka kojima pojedinci dolaze na pozicije odlučivanja bez jasnih, mjerljivih i objektivnih kriterija.      

Ne mogu se nepravilnosti sustava rješavati na dobroj volji sudionika u postupcima i moralnim kriterijima, već na jasnim, otvorenim i transparentnim pravilima koja će smanjiti koruptivne rizike i onemogućiti zloupotrebe.

Sada je prilika da vodstva političkih stranaka prestanu voditi trgovačke pregovore o podjeli resora i pozicija, već da svu svoju pažnju usmjere na sadržaje i programe koji će omogućiti hitnu promjenu sustavu u cjelini. “istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica