Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Hrvatska nazadovala u borbi protiv korupcije - s 49 boddova opet se ubraja u korumpirane države

25.01.2017.

Na ljestvici od 176 država prema Indeksu percepcije korupcije 2016 Hrvatska je na 55. mjestu s 49 bodova. U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je nazadovala za dva boda.

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala, najtransparentnije države u 2016. godini su Danska s 90, Novi Zeland s 89 i Finska s 88 bodova. Najkorumpiranije države su  Južni Sudan s 11 i Somalija sa samo 10 bodova.

Hrvatska se ubraja u korumpirane države Europske unije, a osim nas lošije su Mađarska i Rumunjska s 48 bodovva, Italija s 47 bodova, Grčka s 44 boda i Bugarska s 41 bodom.   

U odnosu na države regije najviše su napredovale Kosovo  i Albanija za 3 boda, Srbija za 2,a  Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija za 1 bod. Hrvatska je pala za 2 boda, a Makedonija za 5 bodova. Slovenija sada ima 61 bod, Hrvatska 49, Crna Gora 45, Srbija 42, Bosna i Hercegovina i Albanija 39, Makedonija 37, a Kosovo 36 bodova.

Indeks percepcije korupcije za 2016. godinu pokazuje da je Hrvatska nazadovla u borbi protiv korupcije za dva boda i da se ponovo ubraja u korumpirane države. Transparency International objašnjava da je korupcija na globalnoj razini porasla zbog  nejednakosti i jačanja populizma.

Transparency International Hrvatska smatra da korupcija nije i ne smije biti povezana s ideologijom, već je rezultat pohlepe koja nije niti lijeva niti desna. To je jedini objektivan kriterij na kojem bi se morao temeljiti svaki istraživački rad o percepciji korupcije u institucijama pojedine države.

Objašnjenje Transparency Internationala, njemačkog NGO-a, o povećanju korupcije u pojedinim državama ne temelji se na tim načelima.

Hrvatska se mora okrenuti vlastitim snagama u prevenciji borbe protiv korupcije i vlastitoj političkoj volji, kako bi se osigurala transparentnost rada političkih institcija i  potaknuti aktivizam građana u svakodnevnom zalaganju za pozitivne društvene vrijednosti poput povjerenja, a pogotovo poštenja". istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

 

Kontakt za medije: mediji@transparency.hr 091 91 21 229

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica