Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Građani poslali snažnu poruku - nisu imali za koga glasati

27.05.2019.

Transparency International Hrvatska povodom provedenih europarlamentarnih izbora u Hrvatskoj i objavljenih rezultata smatra da nitko ne može biti zadovoljan izbornim rezultatom. Građani su jasno poručili da nemaju povjerenja u ovakav izborni sustav.

Na dan izbora građani su dali najsnažniju poruku - njih 2,6 milijuna nije izašlo na birališta, jer nisu imali za koga glasati. Nitko ih nije uvjerio da svojim djelovanjem mogu, hoće i znaju osigurati pošten i pristojan život od vlastitog rada u Hrvatskoj.

Bilo je ovo samo jednodnevno i jednokratno pozivanje političkih aktera na demokratske standarde i pravo da kao građani biramo između ponuđenih kandidata koje su izabrala vodstva političkih stranaka ili drugi oblici političkog udruživanja.

U stvarnosti svjedočili smo danu u kojem su se odmjeravale postojeće političke snage u političkoj areni i stvarale neke nove pozicije za političko trgovanje i nastavak postojećeg nepromjenjenmog stanja za većinu hrvatskih građana.

Svjedočili smo nedostatku političke kulture, medijskom navijanju za pojedine opcije i jednoj izbornoj noći koja nam je pokazala svu potrošenost sadašnjeg političkog sustava u Hrvatskoj.   

Sada oni koji se osjećaju izbornim pobjednicima, a to su manje više svi koji su sudjelovali u izbornom procesu, moraju pronaći model prevladavanja krize sustava, jer u budućnosti više nitko neće glasati za njih.„ istaknula je  Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.      

Preuzmi priopćenje

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica