Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Etičko povjerenstvo - imenovao Ustavni sud RH na prijedlog parlamentarnih stranaka

10.08.2016.

ETIČKO POVJERENSTVO –PARLAMENTARNE POLITIČKE STRANKE SAME PREDLAŽU ONE KOJI ĆE IH KONTROLIRATI NA IZBORIMA, A NAKNADE KOJE ČLANOVI PRIMAJU SU NEPOTREBNI TROŠAK PROVEDBE IZBORA

Transparency international Hrvatska povodom imenovanja članova Etičkog povjerenstva za prijevremene parlamentarne izbore od strane Ustavnog suda ukazuje na potrebu izmjene načina predlaganja članova od strane parlamentarnih političkih stranaka, te apelira da se ukinu naknade koje ti čanovi primaju.

„ Etičko povjerenstvo imenuje Ustavni sud na prijedlog parlamentarnih političkih stranaka  iz ranijeg saziva s ciljem da kao nadstranačko tijelo sastavljeno od uglednih članova nadgleda ostvarivanje etičkih načela prilikom izbora.

Ovako sastavljeno tijelo ne može isključiti princip nepristranosti bez obzira što njegovi članovi nisu politički aktivni u političkim strankama. Prema kojim su kriterijima političke stranke kandidirale pojedince za to tijelo, te zašto u njemu nije prisutna regionalna, rodna, dobna  ili nacionalna zastupljenost biračkog tijela? Od sedam članova povjerenstva njih šest je iz Zagreba, a imenovana je i samo jedna žena.

Trošak provedbe prošlogodišnjih parlamentarnih izbora iznosio je ukupno 94,8 mil.kuna prema izvješću DIP-a, a od tog iznosa je 7 članova ovog tijela potrošilo oko 97. tiuća  kuna i to 71. tisuća kuna za naknade članovima, te 17. tis kuna za putne troškove jednog člana povjerenstva.  

Temeljne vrijednosti koje se traže od političkih aktera u izbornom procesu moraju biti primjenjive i na one koji kontroliraju proces prema istom principu poštenja i odgovornosti“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica