Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

DSV - sustavna greška odgovorna za kaos u sudbenoj vlasti

14.10.2017.

Transparency International Hrvatska povodom ogromnog nezadovoljstva građana presudom u Šibeniku, ali i izostanka reakcije u slučaju prikupljanja humanitarne pomoći preko udruga smatra da je Državno sudbeno vijeće po svom sastavu i nadležnostima uzrok nedostatka samostalnosti i neovisnosti sudbene vlasti u Hrvatskoj.

Državno sudbeno vijeće dužno je osigurati samostalnost i neovisnost sudbene vlasti, regrutirati napredovanje, odgovornost i stegovne postupke, ali i sudjelovati u osposobljavanju i usavršavanju sudaca.

S obzirom na svoj sastav ono nema te kapacitete i ne osigurava neovisnost. Od 11 članova njih 7 su suci na čiju smo netransparentnost izbora ukazivali početkom 2015. godine kada je TIH tražio poništavanje izbora zbog propusta u transparentnosti postupka. Posljedica je spolna i regionlana diskriminiranost - tada je izabrana jedna sutkinja i šest sudaca iz Zagreba i Splita.

Dva člana DSV-a se imenuju iz redova pravne struke, a dva su saborski zastupnici (po jedan iz vlasti i oporbe).

Sustav mora počivati na odvojenosti i neovisnosti pojedinih stupova vlasti kako bi se osigurala učinkovitost i odgovornost, a toga u ovom tijelu nema.

Tim više, predsjedink Istražnog povjerenstva za Agrokor ujedno je i član ovog tijela. Kako je to moguće ?“ istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica