Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

DIP - kontrolor koji teško kontrolira izborni proces, Etičko povjerenstvo treba ukinuti

20.08.2016.

Transparency international Hrvatska povodom korupcijske afere člana Državnog izbornog povjerenstva koji je primio mito smatra da je ovo neovisno kontrolno tijelo potrebno hitno reorganizirati, jer nije doraslo izazovima  i zadacima u nadgledanju izbornog procesa. Član koji je primio mito mora podnijeti neopozivu ostavku prije datuma izbora, a ne dodatno narušavati ugled DIP-a.

Državno izborno povjerenstvo mora postati stvarni kontrolor izbornog procesa, a njegovi članovi neovisni javno izabrani pojedinci različitih profesija. Zašto su pravnici privilegirani u odnosu na ostale profesije s mandatom od 8 godina koji se može ponavljati?

Nedopustivo je da na stranicama DIP-a ne postoje javno dostupni podaci o članovima, njihove profesionalne biografije, trajanje mandata i način na koji su izabrani.

Javnost mora bila informirana o tome koja dva člana je diskrecijskom odlukom imenovao  predsjednik Vrhovnog suda RH, a ujedno i predsjednik DIP-a. Oni uz redovitu plaću primaju svaki mjesec i 35 % naknade za članstvo u DIP-u Odlukom Vlade RH od 2007. godine. Mogu li na taj način svoju primarnu sudačku dužnost obavljati učinkovito i kvalitetno? Građani moraju biti informirani da je u tom tijelu kontinuirano jedan član od 1992. godine.

I Etičko povjerenstvo je nepotrebno tijelo imenovano od Ustavnog suda na prijedlog ranijeg saziva parlamentarnih političkih stranka. Političkim predlaganjem članova ne može se   isključiti princip nepristranosti, bez obzira što njihovi članovi nisu politički aktivni. Naknade koje primaju su nepotrebni trošak provedbe izbora.

Samo na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima 2015. godine trošak provedbe izbora iznosio je ukupno 94,8 milijuna kuna, a članovima Etičkog povjerenstva isplaćena je 71 tisuća kuna naknada i 17 tisuća kuna putnih troškova.

Temeljne vrijednosti koje se traže od političkih aktera u izbornom procesu moraju biti primjenjive i na one koji ga kontroliraju prema istom principu poštenja i odgovornosti.„ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica