Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

DIP je dužan utvrditi točnost predanih financijskih izvještaja

11.10.2016.

DIP JE DUŽAN UTVRDITI TOČNOST PREDANIH FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA IZ KAMPANJE,A PLANIRANE NAKNADE ISPLATITI NAKON ŠTO SE OTKLONE NEDOSTACI

Transparency international Hrvatska povodom obvezne predaje završnih financijskih izvješća Državnom izbornom povjerenstvu trideset dana nakon održavanja parlamentarnih izbora ukazuje na potrebu bolje kontrole financiranja izbornih kampanja i promidžbe kandidata koji sudjeluju u izbornom procesu, ali i troškova za one koji provode izborni postupak. Politički akteri svoje završne financijske izvještaje moraju dostaviti DIP-u do 11. 10.2016., a javno objaviti u roku od 15 dana. 

„ Iako je Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe unaprijedio  transparentnost financiranja u odnosu na ranija razdoblja ovom prilikom ukazujemo na to da je odgovorno raspolaganje novcem jedna od najvažnijih uloga koju imaju nositelji vlasti.

S obzirom da su u javno objavljenim financijskim izvještajima političkih stranaka tijekom kampanje uočene brojne nepravilnosti, poput netočnih podataka, pogrešno iskazanih iznosa i sl. smatramo da je neophodno unaprijediti kontrolu financijskog poslovanja stranaka i kandidata.    

DIP bi morao utvrditi vjerodostojnost predanih izvještaja, te pronaći mehanizam kojim će osigurati isplatu planiranih naknada iz državnog proračuna tek nakon što se otklone svi nedostaci, te predaju točni izvještaji.

I tijekom ovih izbora uočeno je da ne postoji mehanizmi učinkovite kontrole. Npr., nije moguće utvrditi financijsko učešće pojedinih partnera koji su na izbore izašli u koalicijama.

Drugo, obvezni obrasci koji prate financiranje, poput obrasca o donacijama, ili rashodima kampanje morali bi se ispunjavati elektronski, te dostavljati u zajedničku bazu podataka.  Njihova objava morala bi biti dostupna na stranicama DIP-a, tijela zaduženog za kontrolu financijskog poslovanja“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica