Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Angažiranjem zaštitara pokazuje se nesposobnost provođenja transparentnog postupka

02.09.2017.

Transparency International Hrvatska smatra da se postupak dodjeljivanja subvencioniranih stambeniH kredita mora provesti transparentno, a način da se angažiraju zaštitari koji bi čuvali red prilikom zaprimanja zahtjeva, te udruge koje bi nadgledale taj proces pokazuje da tijela javne vlasti nisu sposobna provesti postupak.

„Subveniconiranjem stambenih kredita potiče se rješavanje egzistencijalnih pitanja hrvatskih građana, ali način provedbe kako je to zamislilo nadležno ministarstvo, te postupak koji provodi Agencija za promet nekretnina nije u skladu s mogućnostima koje tijela javne vlasti imaju na raspolaganju.

Angažiranjem zaštitara koji bi čuvali red među zainteresiranim građanima, te poziv da taj postupak nadgledaju udruge predstavlja privid transparentnosti.

Jednake mogućnosti za sve koji zadovoljavaju uvjete značilo bi da svatko zainteresiran tko ispunjava uvjete može izvršiti prijavu s bilo koje lokacije, a informatičkim rješenjima to bi bilo jeftinije, brže i s manje koruptivnih rizika.

Zašto građani malih mjesta i udaljenih lokacija nemaju ista prava kao i oni koji žive u Zagrebu? Tko će tim građanima nadoknaditi troškove dolaska u Zagreb i čekanja pred agencijom? Koje su kompetencije bilo koje udruge da nadgleda taj postupak, osim da se stvori privi javnosti da će jamčiti transparentnost postupka?

Angažiranjem zaštitara i pozivom na nadgledanje postupka ne mogu se stvoriti pozitivne društvene vrjednosti poštenja i odgovornosti, a niti smanjiti opravdana sumnja u moguće koruptivne rizike. “ istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica