Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Zviždačica prijavila leasing kuće za nepravilnosti i nezakonitosti

26.10.2021.

Leasing društva u Hrvatskoj dvanaest su godina varala svoje klijente, koji su plaćali puno više rate leasinga nešto što su trebali.

Takva praksa bi se vjerojatno nastavila da nije bilo sada već bivše direktorice RBA Leasinga Sanje Mehinović, koja je ne samo prijavila svoju leasing kuću za nepravilnosti i nezakonitosti nego je predala i sve dokaze, nakon kojih regulatoru Hanfi nije bilo teško donijeti rješenje.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) u svom rješenju spominje zastaru, što je išlo na ruku leasing kućama, koje su spremne obeštetiti samo one klijente kojima nije prošao rok zastare od pet godina. Od 700 milijuna kuna koje su otete od čak 50 tisuća klijenata, leasing kuće tako su spremne vratiti tek malo više od 20 milijuna kuna u slučajevima koji nisu u zastari. Ostali prevareni sad moraju neizvjesnim sudskim putem tražiti novac koji im je otet.

Mehinović je u razgovoru za Index prepričala kako je Hanfa na početku nevoljko radila na otkrivanju prevare iako su joj bili predočeni svi dokazi te kako nikada nije imala uvid u spis iako je bila podnositelj predstavke. Naglasimo kako se prevara događala od 2008. do 2020. godine. Žigman je na čelu Hanfe od veljače 2018. godine, Mehinović podnosi prvu predstavku u svibnju 2019. godine, a prvo rješenje Hanfe protiv neke leasing kuće, u ovom slučaju RBA leasinga, stiže deset mjeseci kasnije, i to u ožujku 2020. godine. 

Mehinović je istaknula kako je morala djelatnike Hanfe učiti njihovom poslu kako bi se napokon pokrenuli i shvatili srazmjere prevare.

Više na: https://www.index.hr/vijesti/clanak/banke-su-tisucama-hrvata-ukrale-700-milijuna-kuna-nisu-kaznjene-ovo-su-krivci-za-to/2312550.aspx?index_ref=naslovnica_sredisnje_teme_d

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica