Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Zakon o lobiranju - vlada RH usvojikla Prijedlog zakona

06.11.2023.

Lobiranje se prvi puta uređuje kao legalno i legitimno djelovanje s jasnim načelima, pravima, obvezama i sankcijama u skladu s međunarodnim standardima, smjernicama i preporukama GRECO-a

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske u četvrtak, 2. listopada usvojen je prijedlog Zakona o lobiranju kojim se po prvi puta u hrvatskom zakonodavstvu definira lobiranje kao aktivnost, lobisti, lobirane osobe, korisnik lobiranja te se uređuju načela lobiranja, a propisuje se i što se ne smatra lobiranjem.

Zakonskim se prijedlogom uvodi registar lobista koji će biti javan i vodit će se pri Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa čime se dodatno jača uloga Povjerenstva kao neovisnog antikorupcijskog tijela. 

Lobisti će o svom radu odnosno lobiranju podnositi godišnje izvješće Povjerenstvu za odlučivanju o sukobu interesa, koje će biti ovlašteno izricati i mjere u slučaju povrede Zakona o lobiranju. Izrečene mjere navodit će se u Registru.

Osim toga, propisuje se da lobirane osobe neće moći 18 mjeseci nakon prestanka dužnosti ili službe lobirati u odnosu na tijelo u kojem su obavljali dužnost ili službu.

„Zakon o lobiranju dio je aktivnosti koje Ministarstvo pravosuđa i uprave provodi u okviru Strategije za sprječavanje korupcije do 2030. godine i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te predstavlja važan iskorak u kreiranju antikorupcijske politike i preventivnom djelovanju“, istaknuo je ministar Malenica.

izvor: https://mpu.gov.hr/vijesti/prvi-zakonodavni-okvir-za-lobiranje/27595

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica