Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Ustavni sud poništio dvije pravomoćne presude Ivi Sanaderu

27.07.2015.

Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske poništene su dvije pravomoćne presude bivšem premijeru RH Ivi Sanaderu za slučajeve Hypo i INA-MOL.

Sud nije ulazio u sadržaj presuda, već je svoju odluku temeljio na tome da li su poštovana sva zakonom zajamčena prava na pravično i pošteno suđenje. 

Na Ustavnom je sudu da ispita je li u podnositeljevom slučaju poštovan zakonodavni okvir države, a osobito je li taj okvir tumačen u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i jesu li u granicama koje optuženicima jamče Ustav i Konvencija podnositelju bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni pozitivnim hrvatskim zakonodavstvom.

Ova odluka, kojom se ukidaju presude kaznenih sudova u slučaju Hypo i INA-MOL, ne smije se uzimati kao dokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, kao što se neosnovano tvrdi u ustavnoj tužbi.

Samo su kazneni sudovi nadležni presuđivati o krivnji podnositelja za počinjenje kaznenih djela za koja ga se tereti u slučajevima Hypo i INA-MOL, pri čemu su dužni poštovati pravna stajališta Ustavnog suda izražena u ovoj odluci”, stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Priopćenje TIH-a 

Komentar pogledajte i u video prilogu na Vimeo kanalu TIH-a:

Dnevnik NOVA TV

Dnevnik HRT

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica