Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Transparentnost financiranja - iz civilnog društva u politiku

17.04.2021.

Na lokalne izbore 2021. godine izlaze političke strane, koalicije stranaka i neovisni kandidati. Zbog zdravstvene situacije i pandemije uzrokovane COVID 19 mnogi akteri će kapanju voditi virtualno na društvenim mrežama kako bi motivirali birače da 16.5.2021. godine izađu na izbore.  

Sve ankete pokazuju da Tomislav Tomašević kao kandidat za gradonačelnika ima najviše šanse da pobijedi u Zagrebu s prednosti prema anketama većoj od 30% u prvom izbornom krugu. 

Tomislav Tomašević   - Možemo! u politiku je došao iz civilnog društva kao dugogodišnji aktivist u mnogim udrugama, a kao posljednja se navodi Institut za političku ekologiju osnovan 2015. godine u Zagrebu u kojoj je kandidat za gradonačelnika bio programski voditelj. 

Institut za političku ekologiju primio je značajna sredstva za svoj rad. U proteklih 5 godina prihod im je bio oko 15 mil. kuna, a od toga 12,1 mil. kuna donacija izvan Hrvatske. U tom razdoblju na plaće zaposlenih izdvojili su 5,1 mil. kuna, a na njihove materijalne troškove još 1,2 mil. kn, te 1,07 mil. kuna na službena putovanja. Još 3,2 mil. kuna izdovjeno je za naknade osobama izvan radnog odnosa, a to je više od 70% ukupnih prihoda.

U nastavku je popis donatora tijekom 2019. i 2020. godine koje s u primile političke stranke MOžemo!, Zagreb je naš! i Orah (danas Zelena alternativa - ORAH).  

   

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica