Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

TIH u civilnom društvu danas

21.01.2017.

Udruge civilnog društva morale bi poticati pozitivne društvene vrijednosti i aktivizam građana. Profesionalizacija udruga civilnog društva suprotna je logici njihove stvarne uloge u modernim demokratskim procesima.  

Transparency international Hrvatska, iako organizacija koja je nastala 2000. godine, danas predstavlja novi način građanskog angažiranja pojedinaca u javnom djelovanju zagovarajući djelovanje usmjereno na specifične društvene probleme, pri čemu borbe protiv korupcije predstavlja jeadan od najvećih izazova današnje Hrvatske. 

Transparency international Hrvatska bio je jedan od osnivača Platforme 112, zagovaračke mreže organizacija civilnog društva, koja je za cilj imala ispunjavanje uvjeta za zatvaranje Poglavlja 23, kao jednog od uvjeta za okončanje pregovora  za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Odlukom članova TIH-a u listopadu 2014. godine TIH je izašao iz Platforme 112, jer smo smatrali da je njena uloga ispunjena. 

Također TIH se suprotstavio Transparency Internationalu, njemačkoj nevladinoj udruzi, jer smo smatrali da način na koji ta organizacija djeluje nije vođen temeljnim vrijednostima za koje se zalaže. Akreditacijski postupak TIH-a vođen je na temelju nemjerljivih kriterija, netransparentne procedure i kleveta tajnih informatora iz Hrvatske, a kako bi se onemogućila stvarna borba protiv korupcje u Hrvatskoj.Razlozi zbog kojih je prekinuta suradnja su: 

  • nedovoljna financijska stabilnost
  • nesuradnja sa udrugama okupljenim oko Platforme 112
  • volontiranje  

Visoki Upravni sud poništio je Rješenja Ministarstva uprave iz 2014. godine kojim se nastojao onemogućiti rad udruge u Hrvatsko, na temelju prijava pojedinaca iz Hrvatske.

U protekle dvije godine članovi TIH-a i volonteri uložili su više od 7.400 volonterskih sati. Naknade i honorari nisu isplaćivani, a sredstva osigurana iz instiucionalne podrške za 2016. godinu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u iznosu od 52.500,00 kn potrošena su na režijske troškove i priključak plina (udruga je dvije godine čekala suglasnost).

Onemogućavanje rada (od  strane tajnih" informatora, hrvatskih građana) prijavljeno je DORH-u i svim nadležnim tijelima u Hrvatskoj.

Građani se imaju pravo angažirati kroz udruge civilnog društva i biti ravnopravan partner ostalim akterima u javnom prostoru.. Organizacije civilnog društva imaju pravo biti različite i zagovarati različite stavove o javnim problemima. Njihovo djelovanje mora biti omogućeno, ali i jednako predstavljanje različitih mišljenja.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica