Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

TIH na predstavljanju Plana nabave Ministarstva obrane RH u 2018.

31.01.2018.

Prezentacija Plana nabave Ministarstva obrane RH u 2018. godini s osvrtom na realizaciju Plana nabave u 2017. godini održana je u srijedu, 31. siječnja 2018. godine.

Prezentaciji je nazočio potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima,  članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora predvođeni predsjednikom Igorom Dragovanom,  članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, predstavnik Državnog odvjetništva RH, kao i predstavnici udruga civilnog društva.

„Izrazito mi je drago da u 2017. godini, po prvi put u povijesti Ministarstva obrane, nismo imali niti jedan postupak nabave klasificiran stupnjem tajnosti, a to želimo ponoviti i u 2018. godini“, istaknuo je ministar Krstičević. „Transparentnost i zakonitost postupaka nabave nam je prioritet, vodit ćemo se i dalje odgovornim ponašanjem, odgovornim i racionalnim  upravljanjem proračunom i transparentnom javnom nabavom“, kazao je ministar, zaključivši: „Naši građani imaju pravo znati na što se troši njihov novac, a mi kao dobri domaćini moramo odgovorno raspolagati sredstvima i planirati kako bi obrambeni sustav i naš vojnik od tog ulaganja imao najveću korist.“ Također, naglasio je da Ministarstvo obrane RH podupire razvoj hrvatske obrambene industrije te je krajem ovog tjedna planirano potpisivanje 35 ugovora s 26 gospodarskih subjekata  - hrvatskih tvrtki u vrijednosti od 280.994.692,17 kuna, što je za oko 45 milijuna kuna više u odnosu na 2017. godinu.

Plan nabave MORH-a u 2018. godini predstavio je načelnik Samostalnog sektora za javnu nabavu brigadir Ivica Devčić, istaknuvši  kako su vi postupci nabave usmjereni na poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika Oružanih snaga RH, opremanje te osiguravanju potrebne razine ispravnosti materijalno tehničkih sredstava u OSRH. Osvrnuo se na realizaciju Plana nabave u 2017. godini, istaknuvši kako je prošlogodišnji Plan nabave realiziran 99,3%, dok se preostali postotak odnosi na predmete nabave koji su preneseni u ovu godinu.

Provedeno je 1243 postupka nabave i sklopljeno 1588 ugovora, među kojima su najznačajniji generalni remont helikoptera Mi-171Sh, nabava daljinski upravljanih oružanih stanica i protuoklopnog raketnog sustava za borbena vozila Patria, izgradnja objekata te nabava jedinstvene sportske opreme  za  sve pripadnike Hrvatske vojske, kao i ekspedicijskog kampa kao nove sposobnosti koja će se koristiti i u zadaćama potpore civilnim institucijama i stanovništvu.

Kao najznačajniji projekti u 2018. godini za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo istaknuti su

višenamjenski borbeni avion i hangar – radionica za održavanje Protupožarne eskadrile, za Hrvatsku ratnu mornaricu nabava motora za brodove HRM-a i prototip obalnog ophodnog broda, a za Hrvatsku kopnenu vojsku generalna revizija tenka M84, nabava lake puškostrojnice i jurišne puške VHS D2/K2 te inženjerijski strojevi i oprema.

Načenik GS OSRH general zbora Mirko Šundov zahvalio je ministru Krstičeviću što je osigurao povećanje vojnog proračuna, a time i ulaganja u opremanje i modernizaciju Oružanih snaga, posebice za poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika OSRH. Zahvalio je i svima u Ministarstvu obrane koji ulažu ogromne napore kako bi sve što pripadnici Oružanih snaga trebaju bilo dostatno i   odgovarajuće kvalitete te pravodobno nabavljeno, kao i predstavnicima grana OS-a i uprava GS-a. „Posebno me veseli činjenica što danas hrvatskog vojnika opremaju i hrvatski proizvođači. Na taj način Oružane snage predstavljaju najbolju referencu za domaće proizvođače i njihove proizvode, te od korisnika proračunskih sredstava MORH i OSRH potiču domaću proizvodnju“, zaključio je general Šundov.

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan pohvalio je Ministarstvo obrane RH što je Plan nabave u 2017. godini izvršen gotovo 100%, zaključivši kako je to rezultat apsolutno kvalitetnog i ozbiljnog pristupa procesu. Napominjući kako je takva vrsta nabave vrlo složena, istaknuo je kako bi dobar primjer MORH-a trebala slijediti i druga tijela državne uprave. Također je pohvalio što MORH javno i transparentno, bez ikakve zadrške, već petu godinu zaredom predstavlja Plan nabave, te je na kraju istaknuo izvrsnu suradnju saborskog Odbora za obranu i Ministarstva obrane. 

Izvor MORH

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica