Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

TI Hrvatska o Antikorupcijskom izvješću EU

20.02.2014.

Transparency International upravo je s Hrvatskom krenuo objavljivati nacionalne reakcije na Antikorupcijsko izvješće Europske unije. Pismo iz Zagreba potpisuje Davorka Budimir, predsjednica TIH-a:

Poštovana gospođo Malmström,

hvala Vam na inicijativi zahvaljujući kojoj je nastalo prvo Antikorupcijsko izvješće Europske unije!

Izvješće, a posebice dio vezan uz Hrvatsku snažno su odjeknuli u hrvatskoj javnosti. Na javnoj raspravi koju je organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, istaknuli smo preporuke Komisije i upozorili na neodrživost aktualnog stanja. Čak je i ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan ukazao na važnost rješavanja korupcije na lokalnoj razini. Pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec kazao je kako ministarstvo radi na antikorupcijskoj strategiji za razdoblje do 2017. godine.

Iako je Hrvatska uoči ulaska u Europsku uniju stvorila pravni okvir za suzbijanje korupcije, izostala je odgovarajuća implementacija. Javna je uprava još uvijek visoko politizirana, a korupcija nagriza javne tvrtke te lokalnu vlast. U takvoj situaciji najteže prolaze zviždači. Zbog toga se TIH zalaže za hitno donošenje Zakona o zaštiti zviždača. Kako u uspješnoj borbi protiv korupcije nije dovoljno sankcioniranje, nego i sustavno preveniranje, TIH zahtijeva izradu Registra političkih dužnosnika. Taj bi registar uz sociodemografske sadržavao i podatke o imovini dužnosnika te njihovim političkim angažmanima.

Molim Vas da nas podržite u našim prijedlozima te pratite put Hrvatske u borbi protiv korupcije! Naime, svjesni smo da je uspješna borba protiv korupcije važan preduvjet za sveopći, među ostalim i gospodarski napredak naše zemlje!

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica