Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Suđenje bivšem ministru Lovri Kuščeviću

16.09.2021.

USKOK je protiv Kuščevića početkom svibnja podignuo optužnicu s nizom točaka, u kojoj tvrde kako je Kuščević u deset godina, od 2008. do 2018., nezakonito zaradio nešto više od četiri milijuna kuna. Terete ga za malverzacije sa zemljištima, izmjenama prostornog plana, stečajem i preprodajom poslovnih prostora na čemu je stekao tu višemilijunsku ilegalnu zaradu.

U optužnici stoji da je Kuščevića kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana kako bi na mjestu štale mogao izgraditi vilu. Terete ga i zato što je svom šogoru bespravno omogućio kupnju povoljna POS-ova stana.

Optužuju ga i da je na prenamjenama zemljišta, koja je njegova supruga kupovala za svega 15,76 kuna po metru kvadratnom da bi ih zatim za par godina prodala za 762,70 kuna po metru kvadratnom, nezakonito zaradio najmanje 2.289.045,80 kuna. Za taj iznos USKOK ga ovom točkom optužnice tereti zajedno sa suprugom.

Jedna točka optužnice protiv bivšeg ministra odnosi se i na muljanje s poslovnim prostorom u Supetru. Najprije ga je, kako navodi USKOK, nezakonito izvukao iz stečaja vlastite firme, da bi ga zatim preprodao, zaradivši na razlici u cijeni i tržišnoj vrijednosti 1.290.773,86 kuna. Za taj je iznos, stoji dalje u optužnici, umanjio stečajnu masu i oštetio vjerovnike firme Kuščević d.o.o. Među njima je bio i Državni proračun Republike Hrvatske koji je, objašnjava USKOK, ostao bez 420.093,14 kuna.

Kuščevića terete i za sprječavanje dokazivanja, jer kako stoji u optužnici Kuščević je, nakon otvaranja istrage, tražio od jednog svjedoka da laže u njegovu korist, obećavši da će mu se za to odužiti.

Izvor: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/danas-je-prvo-rociste-bivsem-ministru-kuscevicu-dvije-godine-nakon-telegramovih-otkrica/

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica