Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Što predviđaju ankete za drugi krug lokalnih izbora u 4 najveća hrvatska grada?

26.05.2021.

30. svibnja 2021. godine održat će se drugi krug lokalnih izbora te će se konačno saznati tko će voditi hrvatske županije, gradove i općine.

ZAGREB

Prema istraživanju Promocije plus, Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo koja je osvojila najviše skupštinskih mandata, i pobjednik prvog kruga sa 147 tisuća glasova, odnosi pobjedu i u drugom krugu.

Njega bira gotovo 63 posto birača (62,9 posto). Šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro osvaja 20,5 posto. Ni neodlučni ne mogu pomoći Miroslavu Škori da odnese pobjedu. Njih je čak 13,2 posto, dok 3,4 posto birača koji će izići na izbore najavljuju da će poništiti glasački listić.

Rezultati po spolnim i dobnim skupinama

Od svih muškaraca koji će izići na izbore 61 posto glas daje Tomaševiću. Čak 64,5 posto žena koje će se odazvati izborima poklonit će povjerenje kandidatu ljevice. Četvrtinu glasova (25,6 posto) muških birača osvaja Škoro. A desnom kandidatu povjerenje bi dalo i nešto više od 16 posto (16,2 posto) od ukupnog broja žena koje će glasati. 

Na najviše glasova Tomašević može računati u dobnoj skupini od 60 do 69 godina – čak 65,2 posto. Dok Škoru najviše biraju stariji od 70 godina – 26,3 posto. Zanimljivo, dobna skupina koja najčešće poništava listić ona je od 30 do 39 godina. A to prema ovom istraživanju najavljuje njih 6,3 posto. 

Rezultati po strankama

Kada je HDZ u pitanju, glasovi većine, odlaze Škori - 59,8 posto. Ali unatoč uputama o glasanju prema svjetonazoru, Tomaševiću bi glas dala gotovo četvrtina (23,6 posto) HDZ-ovaca. Pri tome, dosta je neodlučnih – 12,6 posto. A prekrižit će listić njih 3,9 posto. 

Birači stranke Bandić Milan 365 više naginju Škori nego Tomaševiću. 16,5 posto je za Tomaševića, 28,9 posto podupire Škoru. Ovdje je najveći broj neodlučnih koji mogu promijeniti ovaj omjer. Više od trećine (36,8 posto). A rekordan je i broj nevažećih glasova - 17,8 posto!

SDP-ovi birači očekivano poslušat će upute stranke koja podupire Tomaševića. 83,6 posto birača daje mu glas prema ovom istraživanju. Škori tek 7 posto SDP-ovaca. Neodlučnih je 9,3 posto. A zanimljivo od svih birača SDP-a koji se u nedjelju odazovu na birališta, nitko od njih neće poništiti listić. 

 

SPLIT

Pobjednik prvog kruga, kandidat Centra Ivica Puljak, prema rezultatima posljednje ankete, i dalje ima veće šanse. Bira ga gotovo 46,7 posto splitskih birača, dok se za Mihanovića odlučilo 38,9 posto ispitanika. Puljak je u prvom krugu osvojio gotovo dvije i pol tisuće glasova više od Mihanovića, ali sada se među njima dijele glasovi kandidata koji su u prvom krugu ispali.

Rezultati po spolnim i dobnim skupinama

Od Splićana koji će izići na izbore, njih 46,9 posto bira Puljka, a vidimo da je sličan i postotak Splićanki (46,4). Mihanovića, pak, muški birači biraju nešto češće od žena (42 posto u odnosu na 35,9).

Gledano po dobnim skupinama, Puljak najbolje stoji među najstarijim sugrađanima. Najčešće ga planiraju zaokružiti stariji od 70 godina (53,8 posto). Mihanović najbolje stoji među građanima u dobnoj skupini od 50 do 59 godina (43,2 posto), dok plan da u nedjelju ponište listić najčešće imaju najmlađi birači (čak 6,3 posto).

Rezultati po strankama

Među biračima stranke Željka Keruma, Mihanović je uvjerljivo prvi izbor: 72,2 posto, dok ih 16 posto planira zaokružiti Puljka iako je Kerum javno pozvao na glasanje za Mihanovića. Malo je neodlučnih (dva posto), ali 9,8 posto birača HGS-a poništit će listić. Podsjetnik da je za Keruma u prvom krugu glasalo gotovo 10 tisuća Splićana! SDP-ov kandidat 16. svibnja je osvojio upola manje glasova, a uvjerljivu potporu u drugom krugu SDP-ovi birači daju Ivici Puljku, njih čak 82,9 posto. Još uvjerljiviju potporu Puljku daju birači koalicije oko MOŽEMO!, njih 94 posto. Zanemariv je postotak onih koji su za Mihanovića (4,3 posto), a malo je i neodlučnih (1,7 posto).

U Gradsko vijeće ušao je i Most, čiji su članovi podijeljeni, ali nešto češće od HDZ-ova kandidata (38,1 posto) i oni ipak biraju kandidata Centra (41 posto). Puljak je češći odabir i kod građana koji su glas dali listi poduzetnika Tomislava Mamića i Branke Ramljak (40 u odnosu na 23,6 posto), no ovdje je značajan postotak neodlučnih (36,4 posto).
 

RIJEKA

Dugogodišnji gradonačelnik Vojko Obersnel odlučio je da mu je dosta, pa u utrci njegov dosadašnji zamjenik, prema ovom istraživanju, u drugom krugu osvaja više od 48 posto (48,3 posto). Štimac ima više od 36 posto podrške (36,2 posto). Ovdje neodlučni (13,3 posto) mogu preokrenuti rezultat, a vidimo, ima i onih koji će poništiti listić (2,2 posto).

Rezultati po spolnim i dobnim skupinama 

Kada su u pitanju preferencije po spolu, za kandidata koalicije okupljene oko SDP-a je gotovo jednako i žena (48,4 posto) i muškaraca (48,3 posto). Štimca bira nešto više muškaraca (40 posto) nego žena (32,8 posto). Govorimo, dakle, o ukupnom broju muškaraca, odnosno žena koji će izići na birališta u nedjelju i raspodjeli njihovih glasova. 

Filipovića najviše biraju stariji od 70 godina (60,4 posto). Dok, zanimljivo, Štimca najviše biraju ljudi između 30 i 39 godina (47,1 posto). Onih koji će izići na izbore i poništiti listić, najviše je među najmlađim biračima, među njima je gotovo 10 posto (9,5 posto) prosvjednih glasača, kojima očito ne odgovora ni jedan ni drugi kandidat. 

Rezultati po strankama 

Štimac je uvjerljiv izbor HDZ-ovaca (88,4 posto). Filipović može računati na 5 posto (5,1 posto). Niti neodlučni (3,4 posto), niti nevažeći (3 posto), ne mogu utjecati na ovaj rezultat.  Birači Mosta koji su listi osigurali ulazak u Gradsko vijeće (71,7 posto), biraju Štimca. Vrlo je blizu postotak onih koji će glas dati Filipoviću (13 posto) i onih koji ne znaju kome darovati povjerenje u nedjelju (11,5 posto). 

Birači PGS-a s kojim je SDP do sada vladao Rijekom i čiji je kandidat Ivaniš ispao iz utrke (65,2 posto), biraju Filipovića. No, ima onih koji Štimca vide na čelu Rijeke, njih više od 22 posto (22,3 posto). Zanimljivo, PGS-ovci neće poništavati listić, a ima i onih koji će razmisliti koga zaokružiti (12,5 posto).  I Možemo! je u gradskom vijeću. Birači koji su im dali glas češće biraju Filipovića (55,6 posto), ali nije zanemariv postotak onih koji će glasati za Štimca (24,2 posto). Ovdje je ujedno i najviše neodlučnih (15 posto). 
 

OSIJEK

Osječani jedini biraju između dvojice kandidata desnice. Prema anketama Ivan Radić iz HDZ-a može očekivati 53,9 posto, a Berislav Mlinarević 38,3 posto dok je neodlučnih birača 7,8 posto.

Ivan Radić u drugom krugu može računati na birače Vladimira Šišljagića, njih 62 posto, zatim su tu birači ostalih kandidata, 27 posto, te oni koji nisu glasovali, 42 posto.

Mlinarević pak može računati na birače Gorana Kušeca, i to njih 57 posto, zatim birače Vladimira Hama, 65 posto, te one koji nisu glasovali, 49 posto.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2021 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica