Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Što kandidati za gradonačelnike kažu o korupciji?

14.05.2021.

ZAGREB

 

Tomislav Tomašević – MOŽEMO!

"Možemo reći da će biti reorganizacije gradske uprave... Ne zanima me kako je tko došao, u kojoj je stranci, nego samo da radi svoj posao."

"Građani će konačno imati priliku odlučivati o načinu kako se troši novac u njihovim četvrtima: kroz participativno planiranje proračuna, odlučivat će kako se 200 milijuna kuna iz gradskog proračuna godišnje ulaže u gradnju komunalne i druge infrastrukture u njihovom susjedstvu."

"Nakon mene neće biti moguć novi Bandić."

Davor Nađi – FOKUS

"To nije način na koji se država treba nositi s ovom krizom usred pandemije. Država treba vratiti te dugove, jer svi znamo da država ne čeka više od godinu dana poduzetnike da plate, primjerice, poreze."

"Transparentnost nije samo prikazivanje faktura, nego i pristup otvorenog prikazivanja podataka onima kojima mi, izabrani dužnosnici, odgovaramo, a to su građani."

Joško Klisović - SDP

"Eliminirat ću političku korupciju iz gradskih struktura."

"Obračunat ću se s korupcijom zbog koje 20 posto gradskog proračuna ode u privatne džepove."

"Idemo u direktnu borbu protiv korupcije, idemo vratiti grad građanima, izuzeti ga iz ruku interesnih skupina."

"Najveći problemi Zagreba su korupcija i klijentelizam, želim da ljudi ne izgube vjeru da se i kod nas može uspjeti svojim znanjem i vještinama."

Anka Mrak Taritaš – GLAS

"Zagreb ne zna ni koliko imovine ima niti na njoj zarađuje koliko bi mogao, a posebni je problem da o njoj niti ne brine, nego je sve prepušteno stihiji i propadanju. Jedino što se radilo bila je prodaja da bi se na brzinu pokrpale financijske rupe."

Davor Filipović - HDZ

"Uvest ću međunarodni antikorupcijski standard ISO 37001 po uzoru na grad Prag, a koji se odnosi na korporativnu odgovornost, kontrolne mehanizme i plan djelovanja u slučaju sumnje na korupciju u Gradu Zagrebu i bilo kojoj gradskoj instituciji."
"Zagreb već dugo opterećuje percepcija da se oko gradskih projekata osjeti "jak miris korupcije"."

Miroslav Škoro – Domovinski pokret

"U Zagrebu najmanje 20 godina vlada pandemija korupcije, klijentelizma i privilegiranog načina dobivanja radova te netransparentne javne nabave."

Ivica Relković – CENTAR

"Ono s čim će se suočiti osoba koju građani izaberu da upravlja Gradom, vjerojatno će biti potpuno suprotno od onog što i ta osoba i sami građani u ovom trenutku misle. Gradom će iduće četiri godine trebati upravljati ne u smjeru sitnih sebičnih interesa samih građana, nego u mnogočemu protiv tih kratkoročnih površnih interesa."

 

SPLIT

 

Ivica Puljak - CENTAR

"Neću se bojati smanjiti broj zaposlenih u gradskoj upravi."

Jakov Prkić – PAMETNO, MOŽEMO!, Nova ljevica

"Sve se treba objavljivati na web-stranicama, ali na lako dostupan način. Neka se vidi tko je i za koju cijenu dobio dozvolu, štand, štekat... Kad ti podaci budu javno i lako vidljivi, korupcija će se smanjiti odmah!"

Zdeslav Benzon - HSLS

"Moj prvi potez će biti uvođenje potpune transparentnosti, od rada gradske uprave, gradskih financija, ali i gradskih tvrtki, pa sve do javnih natječaja i upisa djece u vrtiće. Nema više muteži, dogovaranja ispod stola, kumova, rođaka. Želim vratiti povjerenje građana, pokazati da smo mi tu zbog njih, a ne oni zbog nas."

Ivica Grković - MOST

 "Potpuna otvorenost i transparentnost javnih financija i djelovanja javne uprave vodi do iskorjenjivanja korupcije na svim razinama!"

 

OSIJEK

 

Katarina Kruhonja – MOŽEMO!

„Nije dovoljno samo biti pošten i moralan, potrebno je i mijenjati sustav, imati hrabrosti, žilavosti i ustrajnosti oduprijeti se sustavu koji nemilosrdnom moći vlada nad nama i koji se umrežio kroz korupciju, klijentelizam, nepotizam i neprofesionalnost, i ne samo da koči razvoj, ne samo da je prepreka dobrom životu, on zapravo predstavlja društvenu katastrofu.“

Ivan Radić – HDZ

"Znat će se gdje ide svaka kuna javnog novca."

Vladimir Šišljagić –Snaga Slavonije i Baranje

"Reorganizacija i digitalizacija gradske uprave i komunalnih poduzeća da bi bila dostupna građanima."

 

RIJEKA

Marin Miletić - MOST

"Uključenost građana u procese upravljanja gradskim sredstvima te njihova transparentnost važne su odlike svakog demokratskog društva. Povećanjem stupnja kvartovske autonomije kroz preraspodjelu sredstava kao i sveobuhvatnom dostupnošću informacija o gradskim poslovima, nastojat će pripomoći osjećaju uključenosti građana te ih motivirati da doprinesu razvoju Rijeke."

Nikola Ivaniš - PGS

"U ukupnoj reorganizaciji i sasvim novom pristupu Gradske uprave učinit ću nekoliko ključnih poteza, a temelj svega je apsolutna i potpuna transparentnost gradskog proračuna. Doseg informatizacije objektivno je takav da se svakom građaninu mora omogućiti svakodnevno praćenje tokova gradskog, javnog, dakle novaca svih nas koji živimo u ovome gradu. Takva potpuna transparentnost raspolaganja našim novcem automatski isključuje mogućnost da se s javnim sredstvima manipulira te da se ostvaruju neki osobni, grupni ili politički interesi."

Nebojša Zelič – MOŽEMO!

"Rad gradske uprave i gradskih poduzeća treba biti treba biti transparentan a podaci moraju biti otvoreni i zaista lako dostupni svakom građaninu, ali i tvrtkama."

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica