Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Što je izborna šutnja i koliko traje?

18.05.2021.

Na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora zabranjuje se svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Za kršenje izborne šutnje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

 

Lokalni izbori 2021. i kršenje izborne šutnje

Zbog sponzoriranih objava na društvenim mrežama, prijavljeni su stranka BM365 zbog sponzorirane objave za Jelenu Pavičić Vukićević te Davor Filipović. Povjerenstvo im je naložilo da uklone objave. 

Prijavljeni su i plakati Domovinskog pokreta u Retkovcu i Poljanicama i naloženo je njihovo uklanjanje.

Vesna Škare Ožbolt, prijavila je agitiranje protiv nje u Facebook grupi "HDZ - IZNAD SVIH - HRVATSKA". U toj se objavi negativno pisalo i o Tomislavu Tomaševiću. Iz povjerenstva su potvrdili da su HDZ-u naložili da uklone objavu.

Prijavljen je i Maxportal zbog članka protiv Miroslava Škore koji je objavljen prije izborne šutnje, ali je stajao na naslovnici i u subotu. To su prijavili i Domovinski pokret i građani. 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2021 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica