Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Što će biti s nezakonito stečenom imovinom pokojnog gradonačelnika Zagreba?

12.08.2021.

Zakon o kaznenom postupku nalaže da se nezakonito stečena mirovina može oduzeti i od osobe koja je preminula, no za to treba biti zadovoljen jedan uvjet, a to je da je protiv nje bio pokrenut kazneni postupak. Spomenuti kazneni postupak formalno započinje potvrđivanjem rješenja o otvaranju istrage.

Protiv pokojnog gradonačelnika Milana Bandića vođeno je par sudskih postupaka, počevši od afere Agram u kojoj još nije donesena pravomoćna presuda, afera štandovi u kojoj je nepravomoćno oslobođen krivnje. Također su odbačene optužbe vezane uz problematično financiranje predsjedničke kampanje 2010. Godine, a pokretanja novog kaznenog postupka zbog korupcije u aferi House gradonačelnik Milan Bandić nije dočekao.

Pozivajući se na zakon o kaznenom postupku, nezakonito stečena imovina pokojnog gradonačelnika Milana Bandića ostaje legalno vlasništvo njegovih nasljednika i onih na koje je imovina prepisana.  

Postojao je zakon iz 2011. koji je vrijedio do 2017. te u kojemu je navedeno:

Postupak za oduzimanje nezakonito stečene imovine može se voditi prije, tijekom i nakon okončanja kaznenog postupka. Smrt okrivljenika ne predstavlja prepreku za vođenje postupka ako se utvrdi da tom imovinom raspolažu njegovi nasljednici ili treće osobe te ako je imovinska korist ostvarena kaznenim djelom veća od 5.000,00 kuna (članak 2. stavak 2.).

https://www.iusinfo.hr/aktualno/u-sredistu/8752

No taj je zakon prestao važiti 2017. godine: 

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_07_70_1662.html

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica