Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Prvo Antikorupcijsko izvješće EU

03.02.2014.

Europska komisija objavila je prvo Antikorupcijsko izvješće Europske unije.

Izvješće temeljito procjenjuje prednosti i nedostatke 28 zemalja članica u borbi protiv korupcije. Izvješće je izradila Opća uprava za unutarnje poslove, a temelji se na procjeni koju je Europska komisija radila prošle dvije godine, kao i nezavisnoj procjeni Transparency Internationala.

Izvješće navodi da je Hrvatska zbog ulaska u Europsku uniju uspostavila širok pravni i institucionalni okvir za borbu protiv korupcije, no da hrvatski građani smatraju da je u svakom području korupcija rasprostranjenija nego što to smatra prosječni građanin Unije. U prosjeku 76 % građana Unije smatra da je korupcija rasprostranjena u njihovoj zemlji. U Hrvatskoj je taj postotak znatno veći. Čak 94 % građana smatra da je u Hrvatskoj raširena korupcija. 4 % građana Unije, odnosno 6 % Hrvata prošle je godine bilo u prilici da mora platiti mito ili je na neki način svjedočilo korupciji. 81 % hrvatskih tvrtki smatra da im korupcija stvara prepreke u poslovanju.

Najveći problemi u Hrvatskoj su, prema izvješću, nedovoljna implementacija postojećeg pravnog okvira, naglasak na represiji umjesto prevenciji, nepotizam u javnom sektoru, visoka politiziranost javne uprave, nizak standard integriteta u politici te korupcija u javnim tvrtkama i javnoj nabavi.

Zbog toga Europska komisija traži snažnu provjeru imovinskog stanja te sukoba interesa za državne te dužnosnike na lokalnoj razini, veću profesionalizaciju uprave, prevenciju korupcije u javnim tvrtkama, strateški pristup sprječavanju korupcije u postupcima javne nabave, jaču kontrolu u zdravstvu i snažnije korištenje prava na pristup informacijama. Inače, Europska komisija jedino je Hrvatskoj preporučila snažnu zaštitu zviždača – osoba koje ukazuju na nepravilnosti, a koje su u ostalim zemljama Unije već dobro zaštićene.

Antikorupcijsko izvješće Europske unije potvrđuje da Hrvatska treba ozbiljno zasukati rukave u borbi protiv korupcije. Nužna je čvrsta implementacija postojećih zakona koji suzbijaju netransparentno djelovanje te stvaranje još strožih zakonskih okvira za sprječavanje sukoba interesa. Naime, mediji iz dana u dan razotkrivaju afere u kojima hrvatski državni dužnosnici pokazuju nevjerojatnu sposobnost iskorištavanja rupa u zakonu. Upravo zbog takvih slučajeva treba omogućiti oduzimanje imovine dužnosnika koji su je stekli iskorištavanjem javnog dobra za privatni interes“, istaknula je predsjednica udruge Transparency International Hrvatska Davorka Budimir te izrazila zadovoljstvo što se većina preporuka Europske komisije za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj preklapa s onima koje posljednjih godina ističe Transparency International Hrvatska.

Kako bi se u Hrvatskoj uspješno suzbila korupcija, Transparency International Hrvatska predlaže izradu Registra političkih dužnosnika. Taj registar nalik Registru branitelja sadržavao bi javno dostupne podatke o imovini dužnosnika.

Korupcija je problem u svih 28 članica EU

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica