Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Problem je u neučinkovitom sustavu, a ne u pojedincu

07.11.2018.

Transparency International Hrvatska povodom izručenja Ivice Todorića i „Afere Agrokor“ smatra da je problem u neučinkovitom, nepoštenom i nepravednom sustavu upravljanja Hrvatskom od 1990. godine do danas.

Poslovanje Agrokora od osnivanja kompanije do danas nije uzrok, već posljedica sustava koji ne funkcionira. To je sustav koji ima selektivne kriterije, nejasna pravila i veliki broj izuzetaka.

Izručenjem jednog čovjeka neće se ništa dogoditi, jer nema naznaka da se postojeći sustav mijenja. Zbog toga se može očekivati generiranje sličnih afera, samo sa drugim akterima.  Procesi su isti, a novi akteri sličnog sustava vrijednosti i modela djelovanja.

Vrijeme je da se raspravi o gubicima koje smo kao društvo podnijeli kroz ovu aferu. Ovisni smo o sustavu koji se ne mijenja zahvaljujući nedostatku političke volje i odgovornosti onih koji imaju vlast i moć da kreiraju društvene promjene.  Gubitak nije samo u novcu, već u vrijednostima koje nam kao društvu nedostaju poput,  povjerenja, sigurnosti i odgovornosti.

Zakašnjelim kažnjavanjem pojedinaca ne može se popratiti sustav koji je nepošten i nepravedan, a zbog čega svjedočimo masovnom odlasku građana u druge uređene države.“ istaknula je dr.sc. Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica