Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Pravosuđe je dužno poštenim i pravičnim postupcima osigurati stvarnu borbu protiv korupcije

02.10.2015.

Transparency international Hrvatska u povodu odluke Vrhovnog suda o ukidanju prvostupanjske presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi Media smatra da pravosudni sustav mora učiniti sve da ne kompromitira stvarnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

Ova odluka Vrhovnog suda pokazuje da neučinkoviti pravosudni sustav predstavlja ozbiljan problem za stvarnu i istinsku borbu protiv korupcije.

Prvo, proceduralne pogreške u sudskom postupcku ukazuju na to da nisu ugrađeni kontrolni mehanizmi koji bi onemogućili narušavanje pravičnog i poštenog suđenja.

Drugo, takvim postupkom ugrožavaju se ljudska prava i narušava dostojanstvo stranke koja ima pravo dokazati da nije kriva za ono što joj se stavlja na teret.

Treće, dugotrajnim postupkom stvaraju se dodatni troškovi,angažiraju resursi, te se umanjuje  efekt koji bi imala  učinkovita i blagovremena presuda donesena u razumnom roku.

Četvrto, jamčevina u ovako velikim iznosima je nepravedna i socijalno diskriminirajuća, jer se šalje pogrešna poruka svakom građaninu da se novcem može sve kupiti.

Dugotrajnim sudskim postupkom stvara dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija obuzda“, istaknula  je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Priopćenje za medije

Iz medija izdvajamo

T portal: TIH upozorava: Neučinkovit pravosudni sustav prepreka obuzdavanju korupcije

Index.hr: U borbi protiv korupcije pravosuđe je ozbiljan problem

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica