Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Osigurajte neovisnim tijelima da rade svoj posao ili ih ukinite - prevencija borbe protiv korupcije temelji se na transparentnosti svih informacija koje ne ugrožavaju nacionalnu sigurnost

04.05.2015.

Transparency International Hrvatska smatra da je odluka Agencije za zaštitu osobnih podataka o izostavljanju nekih informacija iz kartica državnih dužnosnika koje vodi Povjerenstvo za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa suprotna borbi za transparentno društvo.  

Pojedinci koji su izabrani u izbornom procesu ili su na pozicije imenovani kao rezultat izborne pobjede, koji brinu o javnom dobru i ostvaruju svoja primanja iz državnog proračuna moraju biti spremni na to da više nisu anonimni pojedinci već odgovorni profesionalci svjesni svoje društvene uloge. Od njih se očekuje da prema javnosti nemaju tajni, posebice za one informacije koje se odnose na prihode koje ostvaruju.     

Neovisna tijela koja su ustanovljena da bi štitila javni interes, poput Povjerenstva za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa, gube smisao zbog kojeg su formirana ako im se ne onemogućava neovisan rad i u pogledu informacija koje oni smatraju da ih zainteresirana javnost ima pravo znati.

U situaciji kada se nastoje postignuti uštede u proračunu smatramo da je ovakvo rasipanje novca za tijela koja ne mogu obavljati posao nepotreban trošak za državnu administraciju, ali i za sve hrvatske građane. Profesionalizam i integritet institucije Povjerenstva počiva na njihovom neovisnom i nepristranom radu.   

Ovo je prilika da se preispitaju mnogobrojni zakonski propisi i nadležnosti pojedinih tijela koje se bave problemima korupcije, jer učinkovitost može biti posljedicom ovakve situacije. “ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Preuzmi priopćenje

 

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica