Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Nitko nema pravo ignorirati potpise građana za promjenom izbornog sustava

22.11.2018.

GONG je trebao snažno poduprijeti inicijativu za promjenu izbornog sustava, a ne se nakon šest mjeseci od predaje potpisa pojaviti kao „smokvin list“ u procesu provjere vjerodostojnosti potpisa koje je bilo povjereno Ministarstvu uprave zaključkom Vlade RH iz kolovoza ove godine.

Udruge moraju vršiti pritisak na donositelje odluka kako bi se stvorila politička volja za promjenom svih onih instituta, institucija i procesa koji zaustavljaju napredak hrvatskog društva. Bez promjene izbornog sustava nema napretka, jer će postojeći model proizvoditi uvijek iste učinke.

U suštini nisu problem nevažeći potpisi,već ignoriranje činjenice da je više od 390 tisuća građana svojim potpisom i osobnim podacima podržalo inicijativu da se raspiše referendum o promjeni izbornog sustava. Nije odlučujuća čitkost potpisa, već valjanost osobnih podataka.

Subjektivnim dojmom pojedinca ne može se utvrditi „vjerodostojnost“ potpisa, a niti se kontrolom provjere  može popraviti netransparentan postupak  od trenutka predaje potpisa u Hrvatski sabor do danas.

TIH je od početka podržao referendum za promjenu izbornog sustava, a još je krajem kolovoza 2018. godine zatražio promatranje kontrole postupka provjere. 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica