Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Nema prihvatljivog cijepljenja preko reda

03.03.2021.

Dok stari, nemoćni i bolesni tek ovih dana čekaju u dugim redovima, oni privilegirani to su riješili preko veze.

Profesor kaznenog prava je komentirao slučajeve cijepljenja preko reda osoba na istaknutim pozicijama i koje bi mogle biti sankcije.

"Radi se o jednom službeničkom kaznenom djelu zloporabe položaja i odgovornosti. Kad takve osoba iskoristi svoj položaj, može se kazniti kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina. Postoji procedura. Vlada je donijela plan cijepljenja i tu su točno određene faze cijepljenja. Ovdje vidimo u ovim nekim situacija kad se išlo preko reda, da se kršio redoslijed. Kazna može biti do pet godina i radi se o kaznenom djelu koje je u nadležnosti Uskoka. Moguće je više aktera koji mogu odgovarati za različita kaznena djela."

"To je pronevjera. Ako liječnik uzme cjepivo i odnese ga doma da cijepi ukućane, to je pronevjera. Kod pronevjere nemamo nadležnost Uskoka već Državnog odvjetništva."

U Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata kažu kako su postupci protiv cijepljenja “preko reda”, ali različito postupanje kod okupljanja – udar na povjerenje građana u sustav.

“To je smijanje pacijentima u lice! Naravno da se radi o dvostrukim kriterijima – za jedne nešto vrijedi, za druge ne vrijedi, i kako da građani uopće vjeruju ikakvom sustavu. Bez daljnjega je propusta previše. Ovdje su dvije stvari problematične – jedno je strategija samog cijepljenja gdje je išao tko god kako je htio, a drugi su ovi dvostruki standardi – jedne kažnjavamo, a drugi se mogu okupljati kako hoće. To su dvije stvari pokazale da se ne funkcionira onako kako bi trebalo."

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica