Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Nema istinske borbe protiv korupcije bez učinkovitog pravosuđa

26.08.2015.

OBJAVA ZA MEDIJE

/za objavu odmah/

26. kolovoz 2015.

 

NEMA ISTINSKE BORBE PROTIV KORUPCIJE BEZ UČINKOVITOG PRAVOSUĐA, ALI NITI PAVEDNOG SUDSKOG PROCESA BEZ POŠTENOG SUĐENJA U KOJEM SE OKRIVLJENIK IMA PRAVO BRANITI I DOKAZATI NEVINOST

Transparency International Hrvatska povodom odluke Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koje nije prihvatilo da se bivši premijer dr. Ivo Sanader brani sa slobode, a nakon što je Ustavni sud ukinuo  pravomoćne presude u slučajevima Hypo i INA-MOL, smatra da se istinska borba protiv korupcije mora temeljiti na poštenom i pravičnom sudskom postupku uz odgovorno, temeljito, pošteno i učinkovito suđenje.  

Nema istinske borbe protiv korupcije bez učinkovitog pravosuđa i poštivanja profesionalnih standarda odvjetničke profesije.

Svaki pojedinac koji je sudjelovao u korupciji na bilo kojoj razini mora biti unaprijed svjestan posljedica,  da će biti otkriven, procesuiran i kažnjen ukoliko mu se u sudskom postupku krivnja dokaže.   

Svako koruptivno ponašanje mora izazvati opću osudu cijelog društva. Još je važnije da sustav vlasti bude učinkovit s ugrađenim kontrolnim mehanizmima kako niti u jednom trenutku ne bi bilo narušeno pravo na pošteno i pravično suđenje.    

Dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, skupi su, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da se korupcija u konačnici isplati, a odgovornost pojedinca ostaje nekažnjena. Borba protiv korupcije ne smije se provodi selektivno kako bi se disakreditirali politički protivnici u dnevno političkim obračunima.  

Želimo transparentno društvo i od svih institucija s pravom očekujemo da odgovorno i pošteno rade posao za koji ih plaćaju svi građani“, istaknula  je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

 

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2021 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica