Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Lokalni izbori u Splitu 2021.

05.05.2021.

TKO SE KANDIDIRAO?

Za lokalne izbore 2021. čak 11 kandidata predstavilo je svoju kandidaturu za gradonačelnicu/ka Splita.  Među njima je i bivši gradonačelnik Splita Željko Kerum iz HGS-s, kojemu je to četvrta utrka.

Kao svog kandidata SDP je predstavio Antu Franića, HDZ Vicu Mihanovića, dok Centar predstavlja Ivica Puljak. MOST je kao svog kandidata istaknuo Ivicu Grakovića, dok HSS predstavlja Siniša Vuco. Kandidat HSLS  je Zdeslav Benzon, zatim slijedi Ivica Duje Ančić iz HSB. Uspostavljenje su i dvije koalicije - Pametno, Možemo! i Nova ljevica kao svog kandidata ponudile su Jakova Prkića, a koalicija pod imenom Ujedinjena desnica koju čine HSP i Hrvatski Suverenisti predstavila je Marija Popovića. Dvije nezavisne kandidatkinje su također našle na izborima - Branka Ramljak iz Nezavisne liste Ramljak-Mamić te Nansi Ivanišević kao nezavisna uz potporu Domovinskog pokreta.

 

ŠTO PORUČUJU ANKETE?

Veliko nezavisno istraživanje za lokalne izbore 2021. u Splitu provela je Agencija MASMI za N1. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzroku od 600 punoljetnih građana grada Splita, koji će sigurno ili vjerojatno izaći na predstojeće lokalne izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće.

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 17. - 21. ožujka s mogućnošću pogreške od +/-3,99%.

 

REZULTATI ZA GRADONAČELNIKA

Prema rezultatima iz ožujka Vice Mihanović (HDZ) vodi s 17,5% sklonosti glasača, dok ga slijedi Željko Kerum s 16,6%. Zatim su rangirani Ivica Puljak (13%) i Branka Ramljak (12%) s malim zaostatkom. SDP s Antom Franićem skupio je 9,2% glasača, MOST-ov Ivica Grković 8,6%, dok je koalicijski kandidat Pametno, Možemo! i Nova ljevica Jakov Prkić dobio 7,4% glasova. Neodlučnih glasača je 8,2%.

Rezultati analize ukazuje da u drugom krugu Vice Mihanović (HDZ) uzima pobjedu Željku Kerumu (HGS) s 34,5% naprema 27,2%. U okršaju HDZ-ovog kandidata s nezavisnom kandidatkinjom Brankom Ramljak, HDZ gubi s 39,7% za Ramljak s odnosu na 28,4% za Vicu Mihanovića. Ivica Puljak (Centar) odnosi pobjedu protiv Vice Mihanovića (HDZ) s 42,4% naprema 32,9%, a također je favorit i u okršaju sa Željkom Kerumom (HGS) s 45,8% u odnosu na 28,8%. Stoga, bitka je neizvjesna jer prema rezultatima Ivica Puljak (Centar) i Branka Ramljak (nezavisna Mamić-Ramljak) imaju sasvim izglednu priliku pobjediti vodeće kandidate na izborima za gradonačelnika/cu grada Splita.

 

REZULTATI ZA SASTAV GRADSKOG VIJEĆA

Utrka za Gradsko vijeće iznimno je neizvjesna. HDZ (21,0%) je u prednost, a mrtvu trku vode SDP (12,9%) i HGS (12,3%). Izjednačeni su Centar i Most s 10,8%, dok koalicija Pametno, Možemo! i Nova ljevica imaju 8,7%. Mala je razlika između Domovinskog pokreta(7,2%) i Branke Ramljak (6,9%). Obzirom na solidan anketni rezultat Ivica Puljaka, nije nezamisliv ishod da grad Split dobije gradonačelnika bez većine u Gradskom vijeću.

 

ANKETA SINDIKATA BICIKLISTA

Osim nezavisanog istraživanja naručenog od N1, zanimljivu anketu je proveo Sindikat biciklista iz Zagreba. Cilj ankete jest nametnuti održivi promet kao dio programa i rasprava političkih kandidata i stranaka na svim izborima u Hrvatskoj. Naime, Sindikat biciklista odlučio je provesti anketiranje kandidata za gradonačelnika/cu na nacionalnoj razini istovremeno istražujući u nekoliko krugova rejting kandidata s obzirom na njihove programe i politike na temu održivog prometa.

Rezultati istraživanja za Split su zanimljivi. Zanimljiv je i podatak kako je od 11 kandidata samo dvoje ispunilo anketna pitanja,  Branka Ramljak (nezavisna lista Mamić-Ramljak) i Ivica Puljak (Centar). Anketa se sastoji od 17 pitanja vezanih uz prometnu infrastruktura s naglaskom na biciklističku infrastrukturu te se boduje s 68 bodova.

Uzevši u obzir odgovore na pitanja Branka Ramljak osvojila je 50,8 bodova, dok je Ivica Puljak s niskih 28,5 bodova rješio anketu.

 

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica