Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Lokalni izbori u Rijeci 2021.

27.04.2021.

Utrka za gradonačelnika

Na lokalnim izborima 2021. godine svoju kandidaturu za gradonačelnika/icu Rijeke je objavio rekordan broj kandidata – njih čak trinaest. Među njima su i oba zamjenika aktualnog gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela – Marko Filipović ispred SDP-a te Nikola Ivaniš iz PGS-a.

HDZ se odlučio za Josipa Ostrogovića, Radnička fronta za Katarinu Peović, Možemo! za Nebojšu Zeliča, a Lista za Rijeku je odabrala Anu Blečić Jelenović. Oformljene su i dvije predizborne koalicije – Akcija mladih i Unija Kvarnera su ponudili Vedrana Vivodu kao kandidata za gradonačelnika, a HSP i Domovinski pokret Morisa Hranja. Ispred Nezavisne liste BURA ide Hrvoje Burić, dok su preostala tri nezavisna kandidata Davor Štimac, Vlado Mezak i Aljoša Babić.

 

Izborni programi i borba protiv korupcije

Svakako treba napomenuti da, od ukupno trinaest kandidatura,  borba protiv korupcije je našla svoje mjesto među ključnim točkama 7 programa – i to većinom kroz jamčenje prava na pristup informacijama, transparentnosti podataka o gradskom proračunu i financiranjima javnih ustanova ili tek pukom pozivanju na poštenje.

Pisani tragovi o borbi protiv korupcije se ne nalaze u trima već objavljenih programskih sažetaka, dok se još uvijek čeka objava četiriju programa u cijelosti – od nezavisnog kandidata Vlade Mezaka, koji ipak već i u najavi sadrži predizborno obećanje o provođenju poštenih javnih natječaja, SDP-ovog kandidata Marka Filipovića, Morisa Hranja (HSP/DP) i Aljoše Babića.

 

Što poručuju ankete?

Ako se izuzmu ankete koje su naručivane od stranaka i kandidata, dva veća istraživanja o ponašanju hrvatskih birača na predstojećim lokalnim izborima 16. svibnja provele su Agencija Masmi za N1 i Ipsos Puls. Anketa Agencije Masmi za N1 rađena je uzorku od 600 ispitanika iz grada Rijeke, s mogućom pogreškom od +/- 3,99%, a ispitivanje se odvijalo u periodu od 11. do 14. ožujka. Najnovije telefonsko anketiranje Ipsos Pulsa provedeno je od 16. do 21. travnja na reprezentativnom uzorku od 800 ispitanika, kako prenosi riječki portal Fiuman.hr.

 

Rezultati za gradonačelnika

Tako se doima da su Riječanke i Riječani u ožujku bili najviše skloni izboru Marka Filipovića (SDP) za gradonačelnika, iza kojeg je slijedila mrtva trka Mostovog kandidata Marina Miletića i nezavisnog Davora Štimca. Upitno je koga bi SDP-ov kandidat dočekao u drugom krugu – izgledi Marina Miletića (14,6%), Davora Štimca (14,5%) i HDZ-ovog Josipa Ostrogovića (13,3%) su poprilično izjednačeni.

Sudeći po ispitivanju Ipsos Pulsa iz travnja, Marko Filipović iz SDP-a još uvijek je najizgledniji kandidat za gradonačelnika. Za mjesto u drugom krugu uz njega se bore Davor Štimac, Nikola Ivaniš, Marin Miletić i Josip Ostrogović. Naime, Ipsosovi podaci upućuju na nešto drukčiji odnos među kandidatima za ulazak u drugi krug nego što je to u anketi Agencije Masmi za N1 – tako prednost imaju Davor Štimac s 14,9% i PGS-ov Nikola Ivaniš s 13,8%, a Marin Miletić (12,5%) i Josip Ostrogović (10,9%) imaju slabije izglede.

Ulazak u drugi krug je upitan za Nebojšu Zeliča iz Možemo! (4,5%), Katarinu Peović (4,2%), Vedrana Vivodu (3%), Ana Blečić Jelenović (2,6%), Moris Hranj (1,2%), a manje od 1% podrške ispitanika su zavrijedili Aljoša Babić, Hrvoje Burić i Vlado Mezak.

 

Rezultati po dobnoj strukturi birača

Po dobnoj strukturi birača najviše mladih u dobi od 18 – 29 godina se okreće prema Marinu Miletiću (Most), za Katarinu Peović iz Radničke fronte bi glasali oni od 30 – 49 godina, a birači Davora Štimca su većim dijelom u četvrtom i petom desetljeću svojeg života, prema rezultatima ankete koja je provedena za N1. Ipsosovi podaci također govore da Marin Miletić ima najveći broj mladih birača, no razlikuju se po tome što onih od 30 – 44 godine je ipak najviše među biračima Josipa Ostrogovića (HDZ), a skupina birača od 45 – 59 godina svoju podršku u većem dijelu daje Marku Filipoviću (SDP).

 

Rezultati za sastav Gradskog vijeća                                                                                                   

Rezultati ankete Agencije Masmi za N1 daju prednost SDP-u (20,9%), HDZ-u (13,3%) i Nezavisnoj listi Davora Štimca (12,1%) u Gradskom vijeću. No, svoje mjesto bi osigurali i MOST (9,5%) i Možemo! (8,4%), dok se na rubu izbornog praga nalaze PGS, Akcija mladih/Unija Kvarnera i Lista za Rijeku, kao i Radnička fronta.

Ipsosovo ispitivanje sklonosti birača u Rijeci iz travnja također upućuje na sličan ishod u Gradskom vijeću – SDP (25,3%), HDZ (12,6%), Nezavisna lista Davora Štimca (12,2%), Most (10,7%), PGS (9,4%), Možemo! (7.1%), koalicija Akcije mladih i Unije Kvarnera (6,3%), a ispod praga su Lista za Rijeku, Radnička fronta i koalicija HSP-a i Domovinskog pokreta.

 

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2021 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica