Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Lokalni izbori u Osijeku 2021.

06.05.2021.

Utrka za gradonačelnika

Glavni favorit da osvoji mjesto gradonačelnika prema anketama u medijima zasad je HDZ-ov Ivan Radić. Samo su mu 33 godine, predsjednik je osječkog HDZ-a i saborski zastupnik. Najveći konkurenti su mu SDP-ov Goran Kušec te nezavisni Berislav Mlinarević, kojeg podržavaju Domovinski pokret i Most. 

Vladimir Šišljagić je bivši osječko-baranjski župan u dva mandata i bivši saborski zastupnik koji je kandidat stranke Snaga Slavonije i Baranje. U osječkoj politici poznat je Miroslav Vanek, kandidat i na prošlim lokalnim izborima. Nezavisni je kandidat kandidacijske liste skupine birača 'Građani, a ne političari', a podržavaju ga udruga Možemo Osijek i Nezavisna lista Zorana Batnožića.

HNS u utrku za gradonačelnika šalje pak Vladimira Hama. Predsjednik je osječke podružnice stranke, a već je bio dogradonačelnik Osijeka.

Poznata aktivistkinja Katarina Kruhonja bit će kandidatkinja platforme Možemo. Kruhonja je dugogodišnja članica i bivša direktorica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava - nevladine udruge iz Osijeka.

 

Što predviđaju ankete?

Rezultate trećeg kruga predizbornog istraživanja za Osijek kojeg je provela N1 u suradnji s agencijom Masmi predviđa kako će u prvom krugu lokalnih izbora u najvećem slavonskom gradu najjaču podršku imati HDZ-ov kandidat Ivan Radić.

Ivan Radić učvrstio je prednost i ima realnu priliku postati prvi HDZ-ov gradonačelnik Osijeka. U odnosu na ožujak (32,4%), dva tjedna prije izbora vodi s 33,6%. Njegovi su glasači najlojalniji – njih 54% zna da će glasati za bilo kojeg HDZ-ovog kandidata, a 24% glasat će da „pomogne stranci (najveći postotak od svih glasača stranaka). 30% HDZ-ovih glasača smatra da je izbor Ivana Radića jamstvo promjene na bolje.

Borba za drugo mjesto je neizvjesna. Berislav Mlinarević (Domovinski pokret, Most) ima blagu prednost sa 16,6% nad Goranom Kušecom (SDP) koji ima 15,5%.

Rezultat Berislava Mlinarevića nije se znatno mijenjao od ožujka (17,1%), no pogodovalo mu je raslojavanje glasova na ljevici. Drugi krug može osigurati povezivanjem s glasačima centra koji su željni promjene, a u Berislavu Mlinareviću vide sposobnost za pokretanje gospodarstva.

SDP-ov kandidat izgubio je 7,7% od ožujka, najviše zbog dobrog rezultata Katarine Kruhonje iz Možemo (6%) i nezavisnog Miroslava Vaneka (4,4%). Velika izlaznost može mu pomoći da dosegne drugi krug, no lijeve glasače mora uvjeriti da je znatno vjerodostojnija brana protiv vlasti desnih stranaka od novih lijevih snaga (Možemo!).  Trenutno mu je najveći uteg vrlo mali postotak glasača koji smatraju da je jamac promjene na bolje i da može riješiti probleme grada.

Vladimir Šišljagić ostaje na četvrtom mjestu, a pad s 12,2% na 8,2% rezultat je jačanja Vladimira Hama (6,2%) i gubitka dijela glasača koji u ožujku nisu bili sigurni hoće li glasati za njega.

U drugom krugu izbora Ivan Radić pobjeđuje sve kandidate: Berislava Mlinarevića 41,6% prema 25,6%, Gorana Kušeca 43,6% prema 30,4%, a Vladimira Šišljagića 44,3% prema 21,6%. Izazivačima ne mogu pomoći ni neodlučni glasači – da se svi priklone njima ne mogu nadoknaditi prednost HDZ-ovog kandidata.

 

Izbori za gradsko Vijeće

HDZ vodi u izboru za Gradsko vijeće (36,2%), slijedi ih koalicija Domovinskog pokreta i Mosta s 17,7%, SDP s 14,3%, Možemo 10,1%, Snaga Slavonije i Baranje 5,4%, a u borbi za ulazak u Vijeće su i  NL Miroslava Vaneka s 4,3% i koalicija HSS, HNS, NS Reformisti 4,3%.

Vodstvo HDZ-a u utrci za Gradsko vijeće podržava 36,2% glasača koji su sigurni da će izaći na izbore i da će glasati za HDZ. Bez obzira na izlaznost, moguće mjere Stožera, HDZ-ovi glasači najodlučniji su pomoći stranci da osvoji izbore u Osijeku.

Lista Domovinskog pokreta i Mosta (17,7%) nije ostvarila znatan sinergijski učinak, no zbog raslojavanja lijevih glasača prelazi na drugo mjesto. Zanimljiva će biti odluka o mogućem koaliranju s HDZ-om, s obzirom da su je samo 10,5% glasača DP-a sklono takvoj kombinaciji, a čak 38,2% se tome protivi. Mostovo tijelo nagrađuje njihovu neovisnost u odnosu na HDZ pa je pitanje kako će se čelništvo stranke postaviti.

Zbog snažnih lijevih opcija, SDP gubi i drugo mjesto u Gradskom vijeću (14,3%). Možemo je četvrta snaga s 10,1%, a zanimljivo, ne cilja krajnje nego umjereno lijeve glasače.

 

Politička orijentacija birača u Osijeku

39,8% birača u Osijeku izjašnjavaju se kao desno orijentirani, 32,7% smatra da su centar, a 27,5% naginje lijevim politikama. HDZ ima najveći postotak birača koji su izrazito desno (28,1%), a SDP najveći postotak izrazito lijevih (22,4%). Platforma Možemo! privlači glasače koji sami za sebe tvrde da su umjereno lijevi (75,8%), a Mostovi glasači naginju centru (60,7%) i nisu izrazito desno (0%). S obzirom da je Domovinski pokret desnija stranka, dio Mostovih glasača u koaliciji ne vidi prirodnu svjetonazorsku sinergiju.

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica