Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

KORUPCIJA U VELJAČI 2021. GODINE

02.03.2021.

Slavlje splitskih sudaca uz nepoštivanje epidemioloških mjera u konobi Željka Keruma

 

Pet utjecajnih splitskih sudaca, među kojima predsjednici dvaju sudova, nedavno su besplatno jeli i pili kod Željka Keruma u njegovoj konobi Pršut u Kaštelima, a osim sudaca i domaćina tu su bili Ivica Mornar, bivši Hajdukov nogometaš koji je slavio rođendan, te još nekoliko uzvanika. 

Bruno Klein, predsjednik Županijskog suda u Splitu, Silvio Čović, predsjednik Upravnog suda u Splitu, Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu, Miho Mratović, sudac Županijskog suda i Tomislav Zlodre, sudac Općinskog suda u Splitu, proveli su u subotu 23. siječnja više veselih sati u Kerumovu prostoru za druženje s prijateljima u Kaštelima.

Nedugo nakon toga reagirao je Vrhovni sud koji je na stranicama objavio priopćenje s naslovom “Neprimjereno ponašanje sudaca izvan sudnice”. U njemu se tvrdi kako suci uvijek moraju voditi računa o svom ponašanju u sudnici, i izvan sudnice.

Suci i drugi gosti su dobili samo upozorenja zbog nenošenja maske, dok će Mornar i Kerum dobiti kazne od 5 tisuća kuna.

 

Državni tajnik Željko Uhlir prešutio da je uzeo državnu pomoć za zgradu u kojoj ima tri stana

 

Zgrada u centru Zagreba u kojoj živi državni tajnik iz Ministarstva graditeljstva Željko Uhlir, predsjednik zagrebačkog HNS-a, koji je radio na Zakonu o obnovi iskoristila je 102,6 tisuća kuna državne pomoći za zaštitu i popravke koji su nastali u potresu u ožujku.

Uhlir je u toj zgradi vlasnik “tri stana i suvlasnik podruma, njegov sin vlasnik još jednog stana, a otac vlasnik jednog podruma”. Podigli su u međuvremenu i kredit od 1,7 milijuna kuna, kaže državni tajnik Uhlir, te računaju na “refundaciju dijela novca (od državne i lokalne samouprave) koji će iskoristiti za konstrukcijsku sanaciju”.

S obzirom na to da se vladajući pozivaju na visok stupanj transparentnosti prilikom obnove koja slijedi, pitanje je koliko je novca već povukla zgrada u kojoj je suvlasnik državni tajnik koji je radio na samom Zakonu o obnovi, a pitali su i pravne stručnjake kako gledaju na tu situaciju.

 

Krivotvorenje liječničkih nalaza

USKOK je proširio istragu, koja je prvotno bila usmjerena na 35 okrivljenika, protiv liječnika zbog sumnje da je krivotvorio liječničke nalaze i na taj način pribavio sebi znatnu imovinsku korist.

“Riječ je o traumatologu pulske Opće bolnice koji je od veljače 2012. godine do ožujka 2019. godine ishodio ”neosnovane isplate nematerijalne štete po policama osiguranja od automobilske odgovornosti i po policama životnog osiguranja i osiguranja od nezgode i to po osnovi fingiranih prometnih nezgoda koje su dogovorili te po osnovi prometnih nezgoda koje su se stvarno dogodile”, priopćili su iz USKOK-a.

Liječnik je inicijalnu medicinsku dokumentaciju primao od 57-godišnjaka i 48-godišnjaka. Bio je angažiran za izrađivanje neistinitih liječničkih nalaza u računalnom sustavu bolnice, ali i izvan tog sustava. Koristio je svoju šifru za ulazak u informacijski sustav bolnice, a češće je koristio i šifre drugih liječnika ili medicinskih tehničara te ”neovlašteno izrađivao nove liječničke nalaze na temelju podataka koje su sudionici prometnih nesreća dali kod prijema na hitnoj pomoći”.

U namjeri da dokaže da nalazi nisu lažirani, unosio je ozljede koje svojom prirodom udovoljavaju uvjetima za ostvarivanje naknade štete od osiguravatelja te je nalaze ovjeravao svojim pečatom i potpisom. Za takve nalaze osiguravajuća društve isplatila su mu najmanje 1,7 milijuna kuna na ime naknade štete te najmanje 127 tisuća kuna na ime troška. Iznos se dijelio u trenutno neutvrđenim omjerima i s okrivljenim traumatologom.

 

NAMJEŠTANJE JAVNIH NATJEČAJA

 

Vili Beroš agenciji bez natječaja isplatio 1.1 milijun kuna za stranicu koronavirus.hr

 

Ministarstvo zdravstva Vilija Beroša isplatilo je u 2020. godini više od 1.1 milijun kuna PR tvrtki Media Val po stavci "informatizacija zdravstvenog sustava", a PR agencija nije izabrana javnim natječajeM. Točnije, riječ je o iznosu od 1.124.620,56 kuna za računalne programe i računalne usluge.

Naime, riječ je o uređivanju službenog vladinog portala koronavirus.hr koji je počeo s radom 17. ožujka prošle godine. Iz ureda ministra Beroša pravdaju se kako su od kolega u Ministarstvu gospodarstva te od tijela državne uprave za pitanja javne nabave dobili dozvolu da izravno sklope sporazum s PR tvrtkom bez natječaja. 

 

Krunoslav Capak bivšoj Sanaderovoj ministrici dao 188.000 kuna za promociju cjepiva

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član HDZ-a, upravo je dodijelio posao reklamiranja cijepljenja na društvenim mrežama HZJZ-a tvrtki Biance Matković, bivše Sanaderove ministrice te članice HDZ-a koja otvoreno hvali Stožer i premijera.

Vrijednost pozivnog natječaja je bila 195 tisuća kuna, taman da bude manje od 200 tisuća te da sukladno Zakonu o javnoj nabavi ne mora ići na javni natječaj preko službenih stranica javne nabave gdje se ponude dostavljaju online te se i otvaraju javno – i kontrola procesa je, unatoč stalnim sumnjama i u nabave po tom modelu, ipak nešto veća.

Ovako je pozivni natječaj ostao manje-više u krugu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naveden je iznos, zainteresirani su upućeni na već definirani dokument o kampanji "Misli na druge, cijepi se", ali je navedeno da se traži i "kreativni koncept kampanje".

 

Izvlačenje novca iz stečaja

 

Uhićeni sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić osumnjičen je da je s dvoje stečajnih upravitelja Brankom i Ivom Petanjek godinama izvlačio novac iz stečajeva. Istražitelji sumnjaju da je sve krenulo još 2009. stečajem Željezare Sisak.

U to vrijeme Kovačić je još radio na Trgovačkom sudu u Sisku, a USKOK tvrdi da je iz tog stečaja, uz pomoć Branka Petanjeka, nezakonito izvukao oko 10 milijuna kuna.

U njegovoj hobotnici, navodi se u prijavi, bili su još njegova suradnica Aleksandra Mažić te Branka Rajković, Vlasta Jagarčec Gajda, Ivanka Kovačić, Jurica Kovačić, Ivan Prpić, Krunoslav Haramustek, Andrija Mažić i Nenad Rajković. Oni su mu, sumnja se, pomagali u prikrivanju izvučenog novca.

Sredstva je  prema tvrdnjama istražitelja, odobravajući plaćanja fiktivnih računa izvukao i iz stečaja nekad moćnog Generalturista. Sumnja se da je tijekom tog stečaja odobrio neosnovane isplate u iznosu od oko milijun i pol kuna, dok je Hyundai auto Zagreb, čiji je stečaj također vodio, navodno oštetio za oko 250 tisuća kuna.

Na popisu oštećenih tvrtki, kako neslužbeno doznajemo, nalaze se još Kutina-Kristal, Komunalac-Hrvatska Dubica, Srce-Gvozd, Ekosant, Brodoremont, Proizvodnja-Regeneracija, Adriatic jahte, Biro-form, NIK d.o.o., Pamučna predionica Glina, Zavod za poslovna istraživanja, Slavijatrans d.d., TVIM, Emporion plus…

 

Marijanu Peranu država dala stan za 106 kuna mjesečno

 

Aktualni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Belog Manastira Marijan Peran dobio je državni stan na korištenje u tom gradu za koji mu najamnina iznosi tek 106,27 kuna mjesečno. A uz stan na korištenje je dobio i službeni Passat koji može koristiti neprekidno i neograničeno.

Riječ je o osobi koja kao direktor gradskog poduzeća Stanouprava ima plaću od 9200 kuna i koja je vlasnik tvrtke Apex, koja posluje s dobiti. Inače, Peranova tvrtka je prijavljena u roditeljskoj kući koju ima na raspolaganju. Ima i osam godina star Porsche. Inače, Peran je radio kao medicinski tehničar u osječkoj bolnici, a nakon deset godina radnog iskustva postao je direktor Stanouprave (gradska tvrtka koja upravlja stambenim zgradama), a sada i gradonačelnički kandidat.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica