Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

KORUPCIJA U TRAVNJU 2022. GODINE

02.05.2022.

KORUPCIJA NA VETERINARSKOM INSTITUTU

Hrvatski veterinarski institut ne služi razvoju znanosti, nego su kroz njega izvučeni milijuni kuna državnog novca, riječi su zaposlenika ovog Instituta Tomislava Bedekovića koji već godinama upozorava na to. Za Index.hr je još jednom odlučio progovoriti o svim, kako navodi, spornim aktivnostima u Hrvatskom veterinarskom institutu. Bedeković je zaposlenik u Laboratoriju za dijagnostiku bjesnoće i opću virologiju i tamošnji sindikalni povjerenik Hrvatskoga sveučilišnoga sindikata.

Početkom veljače on je o tim aktivnostima progovorio na tematskoj sjednici saborskog Vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Rekao je da se naplaćuju nepostojeće fakture, da se državna sredstva prikazuju kao vlastita te da institucije kojima je nepravilnosti prijavljivao ne reagiraju. 

Bedeković za Index.hr ponavlja kako se sredstva koja Veterinarski institut dobiva od Ministarstva poljoprivrede doista prikazuju kao vlastita. On je 2017. godine podnio zahtjev Ministarstvu znanosti i obrazovanja za provedbom upravnog nadzora nad zakonitošću rada HVI-ja. Godine 2019. podnio je kaznenu prijavu USKOK-u protiv ravnatelja Instituta Borisa Habruna te članova Upravnog vijeća.

"Hrvatski veterinarski institut je drugi najveći javni institut u Hrvatskoj. Sukladno Zakonu o veterinarstvu obavlja poslove od posebnog interesa za RH za koje se novac isplaćuje iz državnog proračuna. Radi se o novcu Ministarstva znanosti i obrazovanja  ali i novcu Ministarstva poljoprivrede", kazao je Bedeković. 

"Ministarstvo poljoprivrede svake godine putem ugovora daje mu i do 70 milijuna kuna. To je novac namijenjen za provedbu pretraga na zarazne i nametničke bolesti poput klasične svinjske kuge i afričke svinjske kuge. Taj novac Veterinarski institut knjiži kao vlastiti prihod te na taj način pumpa plaće nekim svojim zaposlenicima kroz stimulacije i dodatke", rekao je Bedeković.

 

VELIKA AKCIJA USKOK-a NA ŠIREM PODRUČJU ZAGREBA

Kako prenosi Index.hr policijskiI službenici Policijske uprave zagrebačke u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode finalizaciju kriminalističkog istraživanja usmjerenog na više osoba zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela prijevara s nekretninama u sastavu zločinačkog udruženja, izvijestila je policija.

Tijekom jutra 07.04.2022 na području Policijske uprave zagrebačke uhićena je 21 osoba nad kojom se provodi kriminalističko istraživanje, a u akciji sudjeluje 75 policijskih službenika. Također, na širem zagrebačkom području je u tijeku provođenje dokaznih radnji, na više lokacija.

 

„KAZNENA DJELA PROTIV PRAVOSUĐA“

Index.hr prenosi kako je 21.04. uhićeno ukupno pet osoba. Prema neslužbenim informacijama, uhićeni su načelnik Pinjuh, njegovi sinovi, načelnikova partnerica, inače šefica računovodstva u Općini, te ravnateljica dječjeg vrtića u Čemincu.

Policija je objavila da službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) provode finalizaciju kriminalističkog istraživanja nad nekoliko hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela koruptivnog karaktera te kaznena djela protiv pravosuđa.

USKOK je u siječnju prošle godine protiv načelnika Čeminca Zlatka Pinjuha i njegovih sinova podigao optužnicu zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Terete ga da je kao načelnik Općine Čeminac prema dogovoru sa svojim sinovima i zaposlenikom Općine, direktorom Komunalnog, poduzimao radnje kako bi omogućio okrivljenicima da se znatno nepripadno materijalno okoriste na teret proračuna Općine.

Uz to, USKOK ga tereti da je 2017. u ime Općine sklopio ugovor o subvencioniranju stambenog kredita sa svojim sinovima u iznosima od po 1000 kuna mjesečno na rok od 10 godina za stanove u Osijeku, a onda su potpisali dodatke ugovoru kako bi povoljno kupili stanove. I privatni je automobil, prema optužnici, popravljao na račun Općine.

 

ZAPOŠLJAVANJE BEZ NATJEČAJA?

Kako zaposliti osobu bez natječaja u gradsku upravu pokazuje najnoviji dubrovački primjer. Naime, tajnica gradonačelnika Mate Frankovića, koji je i HDZ-ov saborski zastupnik, zaposlena je preko - pogrebnog poduzeća.

Prema informacijama kojima raspolaže Index, sadašnja tajnica gradonačelnika Ivona Baća Radišić prvo je, 26. listopada 2021. godine zaposlena je u Javno poduzeće Boninovo, koje održava gradska groblja i pruža pogrebne usluge. Od 17. studenoga iste godine radi kao tajnica gradonačelnika, odnosno prebačena je u gradsku upravu.

Ona je, dakle, tri tjedna radila u gradskoj tvrtki iz koje je prebačena u Grad Dubrovnik.

To omogućuje Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupraviali s obzirom da je ona samo tri tjedna prije zaposlena u gradskoj tvrtki postavlja se pitanje je li to sve namješteno i zašto nije raspisan natječaj, prenosi Index.hr.

 

NAJVEĆA AFERA MINISTRA PALADINE U IGH

Index istrage ekskluzivno otkrivaju kako je ministar Ivan Paladina u poslovima oko preprodaje potraživanja nad građevinskom parcelom u Dubrovniku, koja je bila u vlasništvu IGH, zaradio 622.500 eura, odnosno oko 4.7 milijuna kuna.

Naime, Institut IGH imao je nenaplaćeni dug prema Novoj kreditnoj banci iz Maribora, a to potraživanje slovenske banke prema IGH preuzela je tvrtka FROTIP iz Cipra koja je, kako bi osigurala isplatu te tražbine, upisala tražbinu od 333 tisuće eura, na zemljište kompleksa Radeljević u Dubrovniku. Upravo s tim potraživanjem prema IGH trgovao je Paladina za svoju korist i na svoj račun, i to dok je bio šef IGH. 

Kako otkrivaju Index Istrage, Paladina je preko zagrebačkog odvjetnika Tomislava Dumenčića u studenom 2017. godine od te ciparske tvrtke kupio to potraživanje od 333 tisuće eura za nevjerojatnih 27.500 eura, odnosno za svega 8.2 posto vrijednosti. 

Platio 27.500 eura, prodao za 650 tisuća eura

Napravio je to dok je bio predsjednik Uprave Instituta IGH. Vlasništvo nad potraživanjem Paladina je prenio s odvjetnika Dumenčića na sebe kada je otišao iz IGH, točnije u travnju 2018. godine, otprilike u isto vrijeme kada kupuje sporne obvezice IGH o kojima smo opširno pisali.  

Potraživanje od 333 tisuće eura koje je on kupio za 27.500 eura prodao je za nevjerojatnih 650.000 eura, odnosno zaradio je na tom poslu 2.263,63 posto. Kako pokazuju dokumenti koji su u posjedu Index Istraga, a koje i objavljujemo u ovom članku, postoji osnovana sumnja u kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te prikrivanje istog tajnim ugovorom. Iz svega ovoga čini se da je Paladina svojoj bivšoj tvrtki prouzročio štetu od oko 5 milijuna kuna.

Više info na: https://www.index.hr/vijesti/clanak/otkrivamo-najvecu-aferu-ministra-paladine-u-igh-kako-je-dosao-do-47-milijuna-kuna/2354407.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_teme_i_komentari_d

 

VELIKA AKCIJA USKOKA, POKRENUTA ISTRAGA NAD 26 LJUDI

Index.hr prenosi da je USKOK temeljem policijske kaznene prijave pokrenuo istragu protiv 26 osoba koje se sumnjiči da su počinile niz prevara kako bi stekle vlasništvo nad nekretninama, koristeći se lažnim kupoprodajnim ugovorima i drugim pravnim aktima u sklopu zločinačkog udruženja.

Zagrebačka policija izvijestila je da je dovršila opsežno višenamjensko istraživanje nad 23 muškarca i tri žene, u dobi od 26 do 72 godine, koje sumnjiči za prevare, krivotvorenja isprava i pomaganja u tim nedjelima u sastavu zločinačkog udruženja te primanja i davanja mita.

Ne navodeći identitete osumnjičenika, policija je precizirala da su Krešo Matić (65) i 44-godišnjak od studenog 2019. do travnja ove godine vodili zločinačko udruženje radi stjecanja imovinske koristi prijenosom vlasništva na većem broju nekretnina na imena članova zločinačkog udruženja i na druge s njima povezane osobe, bez znanja i pristanka zemljišnoknjižnih vlasnika.

Policija ističe da su pribavljali podatke o preminulim vlasnicima koji nekretnine nisu ostavili u nasljedstvo, odnosno o osobama koje iz drugih razloga nisu u mogućnosti štititi svoje pravne interese. Potom su na temelju krivotvorenih kupoprodajnih ugovora i drugih pravnih akata ulazili u posjed i oduzeli vlasništvo nad nekretninama od zakonito upisanih vlasnika te ih prodavali.

 

KORUMPIRANI POLICAJAC U ZADRU

Kako prenosi Index.hr policijskiI službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Sumnja se da je kao policijski službenik tijekom obavljanja poslova nadzora i upravljanja prometom na cestama, dana 12. travnja ove godine, na zadarskom području zaustavio osobno vozilo, čiji je vozač počinio prometni prekršaj nepropisnog pretjecanja vozila u zavoju.

Vozaču je potom na mjestu počinjenja prekršaja naplatio novčani iznos od tisuću kuna u gotovini, dok je u evidenciji o počinjenom prekršaju neistinito prikazao da se radi o drugom prometnom prekršaju, za koji je predviđena manja novčana kazna, odnosno kazna od 150 kuna ako se polovica izrečene kazne plati na mjestu počinjenja prekršaja.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je policijski službenik razliku novca u iznosu od 850 kuna zadržao za sebe te da vozaču nije izdao odgovarajuću potvrdu o počinjenom prekršaju.

 

OSUĐEN VLADO KOLAK

Nakon serije malverzacija s imovinom nekoć uspješne tvrtke ‘Prigorka’, iz koje je izvukao imovinu vrijednu 370 milijuna kuna, bivši HDZ-ov tajkun Vlado Kolak osuđen je na Općinskom sudu u Novom Zagrebu na četiri godine zatvora. Nepravomoćno je kažnjen zbog kriminalnih radnji koje datiraju još u 2003., a ukupno su, kako je otkrio Telegram, teške upravo onih nevjerojatnih 370 milijuna kuna. Za taj je iznos, obračunat s kamatama, prema tvrdnjama suda, prevario državu i vjerovnike ‘Prigorke’.

Općinski sud u Novom Zagrebu objavio je da je Kolak iskoristio svoju poziciju na čelu ‘Prigorke’, te između siječnja 2003. i druge polovice 2004. zlouporabama u gospodarskom poslovanju izvukao iz tvrtke preko 147 milijuna kuna vrijednu imovinu. Za još 5,2 milijuna kuna oštetio je i državu utajivši, kaže sud, PDV i porez na dobit.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica