Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

KORUPCIJA U TRAVNJU 2021. GODINE

03.05.2021.

Načelnik Čeminca nezakonito naplaćivao korištenje cesta

Načelnik Čeminca Zlatko Pinjuh je već USKOK-ov optuženik. Sudi mu se, zbog sumnji da je sebi i sinovima na račun općinskog proračuna kupio stanove. Sada je pak dokazano da je nezakonito mještanima naplaćivao korištenje cesta i ostalih javnih prometnih površina. Učinio je to kroz Odluku o općinskim porezima kojom je još 2017. propisao da će se iznosima od 30 pa do 1500 kuna naplaćivati korištenje javnih prometnih površina. Postojala je mogućnost jednokratne naplate korištenja prometnica u Čemincu ili pak godišnjeg poreza koji se na to naplaćivao. Međutim, to je bilo ilegalno. 

Još u travnju 2019. Visoki upravni sud zaključuje da je Odluka o Općinskim porezima općine Čeminac, u onom dijelu koji se odnosi na naplatu poreza za korištenje javnih prometnih površina, doista suprotna zakonu. Zbog toga ju i ukida.

Sasvim precizno Visoki upravni sud utvrdio je da općinske vlasti imaju pravo naplaćivati općinske poreze za korištenje javnih površina, no ceste u tu kategoriju ne spadaju. Ceste su, naveo je sud, javno dobro u općoj uporabi i vlasništvo su Republike Hrvatske. Njima se upravlja prema Zakonu o cestama, a isti zakon regulira i njihovo financiranje. Zato Čeminac u Zakonu o lokalnim porezima nije imao uporište za propisivanje naknade za uporabu javnih cesta.

 

Ukida se Povjerenstvo za praćenje provođenja državne mature

Povjerenstvo za praćenje provođenja državne mature bit će ukinuto nakon nedavno otkrivenog skandala da su članovi povjerenstva maturantima na jesenskom roku ispita državne mature, nakon njihovih žalbi, dodali bodove zbog kojih je sedmero učenika nezasluženo prošlo državnu maturu.

 

Ponovno uhićen Dragan Kovačević

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb su, u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad 52-, 51-, 45- i 41-godišnjakom, sve hrvatski državljani, zbog sumnje da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 52-godišnjak, u vremenskom razdoblju od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. godine u Zagrebu, kao predsjednik uprave trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu osigurao dodjelu niza informatičkih poslova kojih je investitor te podizvođačkih radova drugom trgovačkom društvu također sa sjedištem u Zagrebu. Kao nagradu je dogovorio s 51-godišnjakom, kao osnivačem i odgovornom osobom tog drugog trgovačkog društva, plaćanje kupoprodajne cijene nekretnina i pokretnina koje 52-godišnjak odabere za sebe i članove svoje obitelji te plaćanje drugih troškova, a zatim i prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama na način da ih uknjiži na trgovačko društvo 51-godišnjaka na što je ovaj i pristao.

Naime, sumnja se da je 52-godišnjak, u cilju ostvarenja gore navedenog, od početka ožujka 2012. do kraja prosinca 2018. godine u planove investicija trgovačkog društva kao predsjednik uprave uvrstio niz informatičkih poslova. Potom je suprotno Pravilniku o postupku nabave roba, usluga i ustupanju radova odobrio pokretanje nabave navedenih usluga direktnim ugovaranjem te naložio njihovu nabavu od trgovačkog društva osumnjičenog 51-godišnjaka. Za nabavu pojedinih usluga javnim nadmetanjem kreirane su specifikacije prilagođene isključivo trgovačkom društvu i poslovnim partnerima 51-godišnjaka..."

 

Doktorica s Rebra požalila se na šefa koji ju je ponižavao i šikanirao te na kraju dobila otkaz

Liječnica Marija, koja je prije 10 godina položila specijalizaciju iz anesteziologije, a upravo se pripremala za subspecijalizaciju iz intenzivne, ”pokazuje nedostatak kolegijalnosti i pristojnosti”, ”iznosi lažne optužbe o diskriminaciji”, ”vrši pritisak putem e-mailova”, ”lažno optužuje”, ”tendenciozna je” i nikad nije zadovoljna.

To su joj napisali u otkazu s koji je nastupio 19. ožujka ove godine, no sukob s nadređenima, koji je završio tako da su je izbacili na ulicu, počeo je još prije godinu i pol.

Krenulo je u prosincu 2019. kad se dr. Marija pismeno zatražila od Ravnateljstva svoje bolnica da je zaštiti od diskriminacije. Osim normalnih zaduženja na svom radnom mjestu specijalista anesteziologa u Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje na Rebru, tada je bila i na paralelnom subspecijalističkom programu, odnosno na dodatnom školovanju.

 

Kroz hitne intervencije tvrtka izvukla 1,5 milijuna kuna

Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije podnio je tužiteljstvu prvu prijavu za zloupotrebu, a navodi iznos oko milijun i pol kuna. Iako o pojedinostima iz prijave u interesu istrage ne želi govoritiDamir Vanđelić, direktor Fonda, za Jutarnji list je izjavio:

"Radi se o zloupotrebi tijekom radova hitnih intervencija nakon potresa, a imamo i jedan slučaj sprečavanja nastanka štete. Fond će posebnu pozornost posvetiti pokušajima bilo kakvih zloupotreba ili manipulacija. Stoga smo uveli i posebnu mogućnost da nam građani prijavljuju sve eventualne sumnje na zloupotrebe i manipulacije", rekao je direktor Fonda.

 

Policajac iz Podravine primio mito od 1594 kn

Policajac Stjepan T. (50) iz Podravine pravomoćno je osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora jer je u četiri navrata primio mito.

Osim toga, udaljen je iz policijske službe na pet godina te mu je naloženo da nezakonitu imovinsku korist od točno 1594,40 kuna uplati u državni proračun. Uzimao je od vozača kune i eure i zato je iznos i u lipama jer se sve preračunalo u domaću valutu.

Županijski sud u Zagrebu bio ga je osudio na 11 mjeseci uvjetnog zatvora, ali USKOK se žalio na presudu te ju je Vrhovni sud nedavno preinačio u bezuvjetnih godinu dana.

 

Natječaj za portal koronavirus.hr

Na nedavno raspisani natječaj za uređivanje službene vladine stranice koronavirus.hr stigle su tri ponude. PR tvrtka Media Val, koja je posljednjih godinu dana uređivala stranicu, prijavila se na natječaj te je ponudila najveći iznos, i to 1.4 milijuna kuna s PDV-om, što je daleko više od tvrtke Prospekt iz Rijeke, koja nudi 814 tisuća kuna. Zajednica ponuditelja LM Komunikacije ima najnižu ponudu, koja iznosi 662 tisuće kuna s PDV-om. Procijenjena vrijednost natječaja je 856.200 kuna. 

Ministarstvo zdravstva Vilija Beroša isplatilo je u 2020. godini više od 1.1 milijun kuna PR tvrtki Media Val za uređivanje te stranice, i to bez raspisanog natječaja, pod izlikom da su im hitno trebali komunikacijski stručnjaci za vrijeme epidemije koronavirusa.

USKOK je baš zbog ovog slučaja počeo istraživati Beroševo ministarstvo.

Iz Ministarstva kažu da je USKOK dokumentaciju za koronavirus.hr zatražio 1. ožujka i da su oni svoj odgovor dostavili 15. ožujka.

"Točno je da je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 1. ožujka 2021. zatražio od Ministarstva zdravstva očitovanje i dokumentaciju vezanu uz okolnosti sklapanja ugovora koji se odnosi na uspostavljanje i održavanje mrežne stranice koronavirus.hr. Svoj odgovor Ministarstvo je dostavilo 15. travnja 2021."

 

Korupcija u Ivanić gradu

Nekoliko tjedana prije lokalnih izbora zagrebački župan Stjepan Kožić suočen je s optužbama da je jedan od najvažnijih projekata u njegovom aktualnom mandatu, Naftalan 2 u Ivanić Gradu, neslavno propao te da su Županija i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan netransparentno raspolagali javnim novcem, zbog čega je cijena projekta s 39 milijuna narasla na 63,5 milijuna kuna. Zbog tog nesrazmjera u početnoj i trenutnoj cijeni projekta službenog naziva “Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima”, Kožićevi suparnici taj projekt nazivaju i “Kožićevom žičarom”, aludirajući na pumpanje cijene, doduše u nešto većem razmjeru, nove sljemenske žičare.

Izvori dobro upoznati s problemom projekta Naftalan 2 dostavili su Nacionalu opsežnu dokumentaciju i predstavili kronologiju koja, kako tvrde, dokazuje da su župan Stjepan Kožić i Goran Maričić – šef Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan i ujedno predsjednik ogranka stranke Stjepana Kožića u Ivanić Gradu – pogodovali investitorima.

 

HDZ-ovac tajno snimljen dok je namještao natječaj: "Sr*nje je, obećao je odustati"

Šef Županijske uprave za ceste (ŽUC) Požeško-slavonske županije Mijo Jozak osuđen je, zajedno s dvije kolegice iz ŽUC-a i direktorom privatne tvrtke, zbog namještanja natječaja za lokalne ceste.

Prema nepravomoćnoj presudi Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Jozak je osuđen na godinu dana zatvora, što je minimalna kazna za ovu vrstu zlouporabe. Kazna je odmah zamijenjena uvjetnom kaznom s rokom kušnje od tri godine.

Inače, zakon za ovu vrstu zlouporabe propisuje od jedne do 12 godina zatvora.

"Sud je na I. okrivljenika odlučio primijeniti uvjetnu osudu, jer sud ocjenjuje da I. okrivljenik i bez izvršenja kazne ubuduće neće činiti kaznena djela. To sud zaključuje iz podataka o neosuđivanosti I. okrivljenika te činjenice da je I. okrivljenik u 65. godini života i nije realno da bi isti ponovio kazneno djelo. Uz navedeno, I. okrivljenik je obiteljski čovjek, otac jednog punoljetnog djeteta", stoji u presudi Miji Jozaku, članu HDZ-a.

Iste kazne su dobile i njegove suradnice, kao i poduzetnik Ino Galić, direktor tvrtke Presoflex, za koju je natječaj bio namješten. Osim kazni sud je svima odredio i da plate štetu. Svatko od njih četvero mora platiti po 25.110 kuna.

 

Policija kazneno prijavila Gabrijelu Žalac zbog afere od 590 milijuna kuna

Kako je službeno priopćeno, sumnja se da je Josipa Rimac zatražila od Gabrijele Žalac, s kojom je u prijateljskim odnosima, da “korištenjem svog položaja ministrice te članice Nadzornog odbora banke u državnom vlasništvu, od ostalih članova Nadzornog odbora traži podršku i suglasnost kako bi neovisno o ispunjavanju uvjeta društvu bilo odobreno kreditiranje izgradnje vjetroparka”.

Žalac je, stoji u priopćenju, na to i pristala, odnosno i sama je učestalo kontaktirala članove Nadzornog odbora banke i predsjednicu Uprave te od njih, iako im još nisu bili dostavljeni podaci o projektu, tražila podršku prilikom davanja suglasnosti na odluku Uprave banke o odobrenju kredita.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica