Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

KORUPCIJA U SVIBNJU 2022. GODINE

01.06.2022.

Podignuta optužnica protiv Matije Posavca

Index.hr prenosi kako je 13.05.2022 pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuta optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca i još dvojice hrvatskih državljana. Tereti ih se za kaznena djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnicom se Posavcu stavlja na teret da je u razdoblju od 6. svibnja 2021. do 9. srpnja 2021. u Čakovcu, kao župan Međimurske županije, poduzeo potrebne radnje da osigura ponovno imenovanje II. okr. na položaj člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije (dalje: ŽUC), za što je prethodno od njega primio mito.

"Naime, mandat II. okr. u navedenom tijelu istjecao je u srpnju 2021. godine, pa je II. okr. znajući da Posavec kao višegodišnji župan ima veliki utjecaj na donošenje odluka Skupštine županije (dalje: Skupština) i njezinih radnih tijela, u tijeku predizborne kampanje za lokalne izbore u toj županiji na kojim izborima je I. okr. bio kandidat za župana u novom mandatu, 6. svibnja 2021. zatražio od Posavca da mu, u slučaju da bude ponovo izabran za župana, osigura ponovno imenovanje na položaj člana upravnog vijeća ŽUC-a. Kao nagradu za poduzimanje tih radnji II. okr. je Posavcu dao 10.000,00 kuna, koje je on primio i prihvatio navedeno traženje.

Nakon što je Posavec ponovno izabran za župana, koristeći okolnosti da je u lipnju 2021. godine održana konstituirajuća sjednica Skupštine u kojoj apsolutnu većinu imaju vijećnici izabrani s njegove kandidacijske liste kao i okolnost da većinu članova Odbora za izbor i imenovanja čine vijećnici izabrani s navedene liste, radi realizacije dogovorenog ishodio je da se na dnevni red sjednice Skupštine održane u srpnju 2021. godine uvrsti prijedlog odluke o imenovanju predsjednika i članova upravnog vijeća ŽUC-a, te da navedeni Odbor predloži II. okr. za člana upravnog vijeća ŽUC-a. Taj prijedlog je Skupština usvojila i donijela Odluku kojom je , između ostalih, II. okr. imenovan za člana tog upravnog vijeća", objavio je USKOK.

"Nadalje se Posavec tereti da je od 29. ožujka 2021. do 28. travnja 2021. u Čakovcu, koristeći autoritet župana, zatražio od III. okr. pročelnika Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske Županije da u Odsjeku za imovinskopravne poslove zaposli nećakinju svoje poznanice na radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njezinoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave i za koje se ne traži radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, iako je znao da postojećim Pravilnikom o unutarnjem redu upravnih tijela u tom Odsjeku nije sistematizirano nijedno radno mjesto za koje bi kao uvjet stručnog znanja bio propisan takav stupanj stručne spreme. Također se Posavcu stavlja na teret da je od prosinca 2020. do 3. veljače 2021. u Čakovcu, u istom svojstvu poduzeo radnje radi zapošljavanja jedne osobe na radno mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge u Upravnom odjelu za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske županije koja u poništenom postupku na temelju raspisanog oglasa za prijam u službu na određeno vrijeme u tom Upravnom odjelu nije zadovoljila na testiranju te po broju bodova nije ostvarila ni pravo izlaska na intervju.“, objavio je USKOK.

 

Bankarica i fra Šime dobili uvjetne kazne

Index.hr prenosi da su uvjetnim zatvorskim kaznama od godine dana, uz rok kušnje od četiri godine, u četvrtak 05.05.2022 su na splitskom Županijskom sudu kažnjeni fratar Šime Nimac zbog zlouporaba položaja i ovlasti tijekom prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a bankarica Jasminu Bilonić zbog poticanja na to nedjelo.

Postane li presuda pravomoćna fratar i bankarica Splitsko-makarskoj nadbiskupiji moraju vratiti 9,8 milijuna kuna, koliko je fra Šime prebacio na svoj račun nakon prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi i to na nagovor Jasmine Bilonić.

Na zadnjem ročištu prije presude u srijedu optuženi su priznali krivnju i pokajali se, a nakon što su deset godina krivnju poricali.

"Zadnjih deset godina moj život je išao u smjeru u kojem nisam planirao, a moglo je to biti puno drugačije, tako da sam iz svega izvukao povuku. Meni je jako žao što je došlo do ovoga, iskreno se kajem i u budućnosti mogu obećati kako neću ništa od ovog ponoviti", rekao je Nimac.

"Svojim sam postupanjem dovela svoje kolege i nadređene u nezgodnu situaciju. Neću ništa slično više ponoviti jer mi je ovo bila jedna vrsta škole", kazala je Bilonić.

 

Sudac Zvonko Vekić razriješen dužnosti 

Večernji list prenosi da je Zvonko Vekić završio u istražnom zatvoru pod sumnjom da je s prijateljicom Natašom Sekulić prao novac primljen kao mito od osuđenog bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića. Nakon što su ispitani svi svjedoci, pušten je iz istražnog zatvora u prosincu prošle godine.

Na stranicama Državnog sudbenog vijeća objavljeno je da na 73. telefonskoj sjednici, održanoj 28. travnja 2022., donesena je odluka o razrješenju sudačke dužnosti Osječkog suca Županijskog suda Zvonka Vekića. "Zvonko Vekić, sudac Županijskog suda u Osijeku, razrješava se sudačke dužnosti sa 16. svibnja 2022., na vlastiti zahtjev", stoji u odluci.

Podsjećamo, Zvonko Vekić završio je u istražnom zatvoru pod sumnjom da je s prijateljicom Natašom Sekulić prao novac primljen kao mito od osuđenog bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića. Nakon što su ispitani svi svjedoci, pušten je iz istražnog zatvora u prosincu prošle godine.

Osim Vekića, u lipnju su bili uhićeni i Darko Krušlin i Ante Kvesić, a sva su trojica neko vrijeme provela su u istražnom zatvoru. Oni su tijekom tog postupka nijekali Mamićeve optužbe, a jedna od njih bila je da su suci dobili oko 400.000 eura mita kako bi donijeli odluke u Mamićevu korist. On je, kao što je poznato, pravomoćno osuđen na šest godina zatvora. DSV je u ožujku prošle godine osječki trojac privremeno udaljio s dužnosti nakon što je Mamić objavio da ih je podmićivao sve do okončanja stegovnog postupka. No, njih je u lipnju uhitio Uskok. – Mogu potvrditi da su i Zvonko Vekić i suci Ante Kvesić i Darko Krušlin u travnju ove godine udaljeni sa sudačke dužnosti dok traje kazneni postupak te da primaju 50 posto plaće –  rekao je u studenom glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac.

 

Afera Pročistač

Donesena je nepravomoćna presuda Bandićevim ljudima u Aferi Pročistač, radi se o nezakonitosti pri izgradnji zagrebačkog pročistača otpadnih voda, poslovanju te poticanju i pomaganju u tom nedjelu.

Afera je teška 40 milijuna kuna, a Bandić je ovdje bio pozvan kao - svjedok. No sporan je i štetan ugovor između grada i koncesionara ZOV-a prema kojoj građani plaćaju veću cijenu.

Sva četvorica, Ante Pavić, Hannes Schweitzer, Darko Turopoljac te Damir Vuljanko proglašeni su 05.05.2022 krivima. Pavić i Vuljanko su dobili po četiri i godine zatvora, a šest godina su dobili Schweitzer i Turopoljac, javlja Jutarnji list.

Index.hr donosi pregled događaja:

Nakon podizanja optužnice Uskok je, otkrivajući tek inicijale optuženika, izvijestio kako Pavića tereti da je od početka 2005. do listopada 2008. kao prokurist i direktor ZOV-a, koncesionara na Projektu infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba (CUPOVZ) te odgovorna osoba u glavnom izvođaču radova, nadležnom za odabir podizvođača, od Turopoljca zatražio da mu kao nagradu za uključivanje u posao besplatno adaptira stan.

Osim toga, navodno je tražio i da mu tijekom izvođenja građevinskih radova Turopoljac "kontinuirano isplaćuje točno neutvrđenu novčanu nagradu."

Kako bi realizirao dogovor s Turopoljcem, Pavić je od Schweitzera, koji mu je bio podređeni, zatražio da "protivno obvezi provođenja pozivnih natječaja" Turopoljčevoj tvrtki Dija graditeljstvo "osigura dodjelu poslova po neosnovano uvećanim cijenama građevinskih radova te naplatu istih na štetu društva ZOV".

Za dobivanje poslova Turopoljac je, sukladno prethodnom dogovoru, Paviću isplatio "točno neutvrđenu novčanu nagradu" te mu je besplatno adaptirao stan u vrijednosti od 52 tisuće kuna. Turopoljčevoj tvrtki pritom je pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje dva milijuna kuna, a ZOV je navodno oštećen za 5.6 milijuna kuna.

Uskok tvrdi da je Schweitzer od svibnja 2006. do svibnja 2008. kao voditelj Projekta izgradnje sustava Glavnog odvodnog kanala, na traženje Turopoljca, njegovoj tvrtki odobravao plaćanje neizvršenih radova, a ovaj mu je zauzvrat besplatno izveo radove na kući u vrijednosti od preko 446 tisuća kuna.

Turopoljčevoj tvrtki time je navodno pribavljena nepripadna korist od 7.68 milijuna kuna. Društvo s kojim je ugovoreno izvođenje radova pritom je oštećeno za 3.75 milijuna, a Grad Zagreb, na koji je prefakturiran preostali dio troška, za 4.8 milijuna kuna.

Uskok tvrdi i da je Turopoljac od početka prosinca 2006. do kraja ožujka 2008. od Vuljanka "koji je vodio jedno društvo te je bio u mogućnosti da na ime još dva društva osigura sačinjavanje dokumentacije", zatražio da za novčanu nagradu sačini dokumentaciju u kojoj će neistinito biti prikazana poslovna suradnja njihovih tvrtki.

Vuljanko je potom u više navrata sačinjavao dokumentaciju s neistinitim podacima i predavao je Turopoljčevoj tvrtki "iako su obojica bili svjesni da fakturirani poslovi nisu izvršeni i da nema osnove za njihovo plaćanje". Nakon uplate novca Vuljanko je podizao gotovinu ili je novac prosljeđivao na račune drugih osoba i tvrtki, dio je zadržavao za sebe, a ostatak predavao Turopoljcu.

Na taj je način Turopoljac navodno zaradio oko četiri milijuna kuna, Vuljanko 15.3 milijuna, a njegova tvrtka 1.2 milijuna kuna, dok je imovina Turopoljčeve tvrtke neosnovano umanjena za 23.5 milijuna, uz štetu od gotovo 14 milijuna kuna.

Uskok je u optužnici predložio da se od svih okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist, dok je za Pavića predloženo tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi jer je nesrazmjer između njegovih zakonitih prihoda i rashoda procijenjen na više od 9.5 milijuna kuna.

 

Zločinačko udruženje varalo na PDV-u

N1 prenosi da su policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe Osijek su, u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage te koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad šest fizičkih osoba (33, 55, 57, 44, 60, 61) te dva trgovačka društva s područja Virovitice i Zagreba, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pranje novca.

Utvrđena je sumnja da su 33- i 55- godišnjak povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene te od početka 2018. do kraja svibnja 2022. godine na zagrebačkom i virovitičkom području organizirali i vodili zločinačko udruženje.

Naime, sumnja se da su osumnjičenici (33- i 55-), kao osobe koje su bile odgovorne osobe i stvarni voditelji dva trgovačka društva na zagrebačkom i virovitičkom području, povezali u zajedničko djelovanje 57-godišnjakinju kao vlasnicu knjigovodstvenog obrta koja obavlja knjigovodstvene poslove za jedno od ta dva trgovačka društva, kako bi stekli nepripadnu imovinsku korist za sebe i druge uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi PDV-a.

U poslovne knjige navedenog trgovačkog društva su tako za 2018., 2019. i 2020. godinu unosili nevjerodostojne i neistinite ulazne račune drugih poslovnih subjekata s iskazanim iznosima PDV-a, a koje ti poslovni subjekti uopće nisu izdali. Na taj način su neosnovano umanjili obvezu plaćanja PDV-a za trgovačko društvo pod njihovom kontrolom.

Tijekom 2021. godine započeo je porezni nadzor nad navedenim trgovačkim društvom. Da bi prikrili opisane nezakonite aktivnosti, navedena trojka je tada povezala u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike i, u postupku poreznog nadzora, nadležnim poreznim tijelima predočila lažnu dokumentaciju te neistinito iskazala pravo trgovačkog društva na umanjenje PDV-a u uvećanom iznosu. S tim ciljem su ishodili statusne izmjene na strani društva, izradili neistinitu knjigovodstvenu dokumentaciju – ulazne račune na ime drugih trgovačkih društava kao tobožnjih dobavljača navedenog društva u 2018. godini – i tu dokumentaciju predali nadležnim poreznim tijelima.

Na opisani način su za trgovačko društvo neistinito umanjili obvezu plaćanja PDV-a za 2018., 2019. i 2020. za najmanje 52.147.651,25 kuna na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske. Osumnjičene osobe su se time nepripadno okoristile za najmanje 34.171.757,34 kuna.

 

Umjesto zgrada podigli makete od knaufa i kartona

24sata prenosi da je USKOK je u utorak 24.05.2022 podigao optužnicu protiv šestero ljudi koje se tereti za malverzacije sa zemljištima i ishodovanje građvisnkih dozvola za zemljišta na Braču, na parcelama koje nisu bile građevinske. Kako se navodi u optužnici, tereti ih se za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave, poticanja na krivotvorenje...

Sve je trajalo između 2014. i 2019. godine, a kako se ističe, u geodetskim i arhitektonskim  snimkama izvedenog stanja lažno ucrtavali da se na nekretninama u vlasništvu II. okr. nalaze slobodnostojeće - manje zahtjevne nezavršene stambene zgrade ili zgrade stambeno-poslovne namjene različitih tlocrtnih gabarita, iako su znali da na tim nekretninama nije bilo takvih zgrada odnosno da su na njima bile montirane makete izrađene od knaufa i kartona koje se nisu mogle ozakoniti.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2022 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica