Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

KORUPCIJA U SVIBNJU 2021. GODINE

01.06.2021.

Iako je u svibnju sva pažnja bila usmjerena na lokalne izbore, korupcijskih afera nije izostalo.

Sin moćnika iz Lipika, optužen za krađu identiteta 290 ljudi

Kako tvrdi Telegram Dino Dolić, 30-godišnji sin HDZ-ovog predsjednika Gradskog vijeća Lipika Mladena Dolića posao je dobio u tamošnjoj gradskoj komunalnoj tvrtki Lipkom na poziciji programera.

No, s obzirom na to da posla nije bilo previše, Dino Dolić, bavio se i drugim stvarima, a jedna od njih bila je krađa identiteta čak 290 osoba, koje je onda koristio za sudjelovanje u igrama na sreću.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je Dino Dolić počinio dva kaznena djela – nedozvoljenu uporabu osobnih podataka i prijevaru. Kažu kako je u razdoblju od srpnja do kolovoza 2018. neovlaštenim korištenjem tuđih osobnih podataka putem interneta otvorio 290 korisničkih računa radi sudjelovanja u igrama na sreću.

”S ciljem da ostvari protupravnu imovinsku korist neovlaštenim korištenjem osobnih podataka 290 osoba, doveo je u zabludu ovlaštenog priređivača igara na sreću da prilikom registracije korisniku računa kao promotivnu akciju isplaćuje bonus, čime ga je na opisan način oštetio za iznos od preko 20 tisuća kuna”, stoji u odgovoru Policijske uprave požeško-slavonske.

 

Slučaj Dijane Zadravec

Dijana Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, 19.05.2021 je smijenjena s tog mjesta. Takvu je odluku donio v.d. ravnatelja Zoran Vatavuk. Dijana Zdravec poručuje da je smijenjena protuzakonito i bez razloga te da je “koruptivna hobotnica samo privremeno pobijedila”.

Kliniku je u samo 15 dana napustilo troje radiologa upravo zbog nje. Potom su i sadašnji i bivši djelatnici Vinogradske odlučili istupiti u javnost. Sadašnji zaposlenici, njih 17, prijavili su Zadravec za mobing, dok je 11 bivših djelatnika napisalo pismo, u kojem jasno objašnjavaju razloge zašto su dali otkaz zbog Dijane Zadravec.

O tome da ih Zadravec mobingira progovorili i dr. Karolina Bolanča Čulo s Klinike za tumore i dr. Vladimir Kalousek, neuroradiolog iz Vinogradske, pa se brojka onih koji su javno progovorili o mobingu koji vrši Zadravec, popela na 30.

Dijana Zadravec je podnjela i prijavu protiv protiv ministra zdravstva Vilija Beroša zbog snimke koja je 25.08.2020 procurila u medije.

 

Dekanica zagrebačkog fakulteta službenom karticom kupovala skupu odjeću i parfeme

Kako piše Telegram, dekanica fakulteta službenom je karticom plaćala račune u iznosima od preko tisuću kuna u trgovini ženske odjeće Comma, u Peek&Cloppenburgu, Hugo Bossu, optikama, parfumerijama pa i u trgovini namještajem.

Na upit novinarke o kupovini, odgovorila je da im ne daje privolu za objavu njenih osobnih podataka te su dokumentaciju nabavili na nezakonit način jer je nisu dobili niti od nje niti od Fakulteta.

"Troškovi po službenoj kartici su provjereni od strane revizije koja je utvrdila da s danom 30. lipnja 2020. nije bilo nepravilnosti u pogledu trošenja istih", tvrdi Frece.

Dekanica Frece i prodekan Ježek 2019. su bili na Baliju. Bilo je to službeno putovanje radi sudjelovanja na znanstvenoj konferenciji.

Ježek je tamo platio više od 7900 kuna za smještaj u luksuznom resortu Conrad Bali Resortu&Spa, a Frece u trgovini Polo Ralph Laurent u zračnoj luci. I Ježek u duty free shopu troši oko 12 tisuća kuna. U razgovoru za Telegram rekao je da je kupovao poslovne poklone za organizatore kongresa. Konferencija je održana 18. i 19. studenoga, a kupovina u zračnoj luci bila je 20. studenoga.

Frece i Ježek značajne iznose trošili su i restoranima diljem Hrvatske. Ježek je u veljači 2020. ostao bez službene kartice.

Od tada je ima samo dekanica, a odobrenje za trošenje vrši prodekan za poslovanje ili dekan ili šef računovodstva, uz prethodnu suglasnost prodekana ili dekana.

 

POBJEDNICI LOKALNIH IZBORA SA SKANDALIMA

NOVA GRADIŠKA JANAF

Novi/stari gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić. Prije četiri godine je dobio 62 posto u prvom krugu kao kandidat SDP-a. Sad je, bez stranke i s USKOK-ovom optužnicu za namještanje poslova u okviru afere Janaf, osvojio 61,66 posto.

VIROVITICA

Ivica Kirin je osim 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna, zbog čega je, pod nerazjašnjenim okolnostima gradski pročelnik za financije izvršio samoubojstvo, izgubio samo devet postotnih bodova podrške svojih sugrađana, ali je svejedno pobijedio u prvom krugu osvojivši 51,5 posto glasova.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA 

U Požegi je HDZ-ov gradonačelnik Darko Puljašić od siječnja pod istragom USKOK-a, nakon što je Telegram prvi objavio tajnu, za Puljašića kompromitirajuću snimku. I u županiji i u njezinom središtu Požegi HDZ je na ove izbore izašao s novim kandidatima, što se, sudeći po neslužbenim rezultatima prvog kruga, vladajućoj stranci isplatilo. I mjesto župana, odnosno županice, kao i gradonačelničku poziciju trebali bi osvojiti već u prvom krugu.

ŽUPANJA

Grad Županja je u tri godine potrošio više od 284 tisuće kuna na kupnju suhomesnatih proizvoda u tamošnjoj mesnici As za koju je javni pogovor da joj je prikriveni suvlasnik gradonačelnik Davor Miličević.

HDZ-ov gradonačelnik je tvrdio da s tom mesnicom nema veze. Ali nije osporio da je grad kupovao velike količine kulena, kulenovih seka i kobasica. Samo se nedavno požalio da je to ‘izvučeno iz konteksta’.

 

Gradonačelnica Malog Lošinja prodala staru školu da izgradi novu dvoranu. Novac je potrošila, ne želi reći na što

Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić (HDZ), potrošila novac koji je grad uprihodio od prodaje jedne od starih škola, iako je ta sredstva trebala namjenski uložiti u projekt gradnje nove školske, sportske dvorane.

Riječ je o 6,5 milijuna kuna za koliko je Mali Lošinj krajem 2019. prodao staru školu u tamošnjoj Zagrebačkoj ulici. Tog iznosa, kako je sam grad Mali Lošinj potvrdio za Telegram, u ovom trenutku na gradskom računu nema. Naime, 12. travnja ove godine grad je raspolagao s nešto više od 5,6 milijuna kuna, od čega se, kako su objasnili, dva milijuna odnose na dozvoljeni minus. Zapravo je u tom trenutku grad imao samo 3,6 milijuna kuna gotovine.

Gdje je novac od prodaje stare škole, odnosno na što je točno nenamjenski utrošila namjenska sredstva, gradonačelnica Kučić nije željela otkriti.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2023 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica